Fotografka Petra Skoupilová před svými díly (31. května 2006) | foto: ČTK

Zemřela fotografka Petra Skoupilová, proslavila se snímky žen i módy

  • 0
Ve věku 78 let zemřela fotografka Petra Skoupilová. Vedle volné tvorby, ve které často vytvářela snímky s ženskou tematikou, bylo těžiště její užité tvorby ve fotografii české módy 70. až 90. let, při níž spolupracovala s mnoha návrhářkami.

Skoupilová zemřela v rodinném kruhu v pátek 19. května. ČTK o tom v pondělí informoval kurátor Pavel Vančát, který s autorkou v posledních letech často spolupracoval.

Petra Skoupilová se narodila v roce 1944 v Brně, po vyučení fotografkou pracovala jako sekretářka hudebního nakladatelství Supraphon a začala intenzivně fotografovat, především portréty hudebníků. V 70. letech se začala zabývat jak volnou tvorbou, tak i fotografií současné české módy. Od roku 1985 pracovala jako fotografka na volné noze. Publikovala ve většině českých časopisů, v nichž otiskla přes 150 titulních stránek.

Ve své volné inscenované tvorbě často spolupracovala s kurátorkou Annou Fárovou, kromě senzitivních aktů a zátiší jsou významné i její dlouhodobý cyklus Matky a dcery či humorně feministicky laděné autoportréty.

Těžiště její užité tvorby tvoří fotografie české módy 70. až 90. let, spolupracovala s významnými návrhářkami, jako jsou třeba Liběna Rochová, Daniela Flejšarová, Nina Smetanová, Jaroslava Procházková, Radka Kubková či Helena Toth-Bónová.

Připravovaná publikace jejích fotografií české módy 70. až 90. let by měla vyjít v dohledné době, uvedl Vančát.

,