Pavel Štecha fotografoval mezi okupací a revolucí

Virtuální galerie Artforum pokračuje v představování tvorby českých fotografů. Po únorové výstavě Jana Saudka uspořádala výstavu prací Pavla Štechy, nazvanou U nás. Jde o soubor fotografií z let 1968 - 1989 a jak jejich autor řekl během přípravy výstavy, měly by upozornit na to, jak rychle zapomínáme. Na svých snímcích nabízí pohledy do období mezi okupací a revolucí, které napovídají, že naše pamět je opravdu velmi krátká.

"Po projektu Domov důchodců (1968-70) jsem si dal za cíl nevyužívat tak zvaných fotogenických témat, ale věnovat se střední vrstvě, která je nositelkou vývoje společnosti.Vzhledem k tomu, že jsem na vlastní kůži poznal život chatařský - můj otec v roce 1930 postavil víkendový domek v pusté, ale nádherné krajině u Karlštejna na Berounce a já tam musel jezdit každý týden - víc a víc jsem si uvědomoval, jak je téma spjato s celkovou situací hospodářskou, politickou, ale i jak vyjadřuje mentalitu a povahu nás Čechů," říká ke své tvorbě Pavel Štecha.

Pavel Štecha (narozen 20. 12. 1944) je absolventem fotografie na pražské FAMU, kde také od roku 1977 přednáší a je proděkanem pro zahraniční styky. Pracuje také jako obrazový redaktor týdeníku Prostor, a je vedoucím Atelieru fotografie Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Pavel Štecha absolvoval řadu zahraničních stáží a workshopů, vyšla mu řada knih fotografií a jeho díla jsou zastoupena ve sbírkách v Praze, Brně, San Franciscu, New Yorku nebo Jeruzalémě.

Pavel Štecha: Jmenování 1. československé vlády, 1989.

Pavel Štecha: Listopad 1989.

Pavel Štecha: Chataři, 1970.

Pavel Štecha: Praha, 1979.

Pavel Štecha: Otava, 1978.

Pavel Štecha: Teplice, 1985.

Pavel Štecha: Vojenská přehlídka, 9. 5. 1980.

Pavel Štecha: Praha, 1976.