Jiří Pelcl - Cena za rok 2007

Jiří Pelcl - Cena za rok 2007 | foto: Czech Grand Design

Nejlepší designéři dostanou silikonovu cihlu

Pozlacená soška? Broušené sklo? Kdepak, na nejlepší tuzemské designéry čeká onačejší cena. Při sobotním udílení cen ceny Czech Grand Design si rozeberou silikonové cihly.

Ceny Czech Grand Design za nejlepší design loňského roku rozděluje sedmapadesátičlenná porota složená z kurátorů, teoretiků, kritiků a novinářů.

Při ceremoniálu 9. února v pražském Stavovském divadle, který se ponese v operním duchu, ceny vítězům kategorií designér, oděvní designér, grafický designér, fotograf, výrobce, obchod či objev předají například Hana Hegerová a Jiří Bartoška.

Mimo základní osmičku bude udělena cena Mattoni Grand Designér roku a finanční odměna tomu, kdo obdržel nejvíc hlasů napříč kategoriemi.

foto Kdo vyhraje Czech Grand Designer?
kompletní přehled nominací zde

Jednu z cen předá i světová topmodelka, jejíž jméno pořadatelé úzkostlivě tají. Druhou neznámou zůstává i jméno tvůrce, kterého porota uvede do síně slávy.

Vítězové si domů odnesou netradiční dárek. "S cenou pro hasiče nebo včelaře bych si rady věděl, ale vytvořit ocenění pro lidi s kreativitou bez hranic bylo složité," přiznal prvotní obtíže se zadáním práce autor ceny Jiří Pelcl.

Loňský Grand Designer se uchýlil k návrhu klasické cihly. Narozdíl od pálené hlíny ji vytvořil ze silikonu. "Cena pro mne vždy představovala jistý pomník, vytvořil jsem tedy takový mobilní," utahuje si autor z omyvatelného hranolu.

Kdo se na vyhlašování výsledků nedostane přímo do Stavovského divadla, může se podívat na záznam slavnostního ceremoniálu na druhém programu České televize 16. února od 20 hodin.

Součástí druhého ročníku je i následná výstava Czech Grand Design v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze. "Rozdíl oproti loňskému ročníku je v tom, že letos budou podrobně představeni pouze vítězové, nikoli všichni nominovaní," uvedla ředitelka muzea Helena Koenigsmarková. Výstava potrvá od 6. do 23. března.