F. X. Messerschmidt - Mrzout

F. X. Messerschmidt - Mrzout - Franz Xaver Messerschmidt - Mrzout, busta, výška 38,7 centimetrů | foto: Sotheby's

Mrzout trhl rekord - pět milionů dolarů

Skoro pět milionů dolarů vytáhlo z pokladny pařížské muzeum Louvre. V dražbě newyorské síně Sotheby's koupilo vzácnou bustu Mrzout od rakouského výtvarníka F. X. Messerschmidta. Jde o rekordní částku za sochu umělce z 18. století.

Mrzout se dražil v rámci aukce nazvané Umění osvícenství věnované dílům z této reformní éry. Cena za bustu vysokou necelých 39 centimetrů dosáhla 4,83 milionu dolarů, čímž vyvolávací částku překonala zhruba desetkrát.

Franz Xaver Messerschmidt (1736-1783) vytvořil v sedmdesátých letech 18. století sérii bust, pro něž se vžil název "hlavy povah". Zachycují různé výrazy lidské tváře. K výrobě svých děl používal většinou olovo či cín, po dokončení je stříbřil.

Na newyorské aukci se prodalo i další Messerschmidtovo dílo z této řady pojmenované Neschopný fagotista. I v tomto případě se výsledná cena zvýšila desetinásobně, když nový majitel zaplatil 2,48 milionu dolarů.

"Dnes je to poprvé po dvaceti letech, kdy jdou do dražby díla z této série, a vůbec poprvé, kdy jsou k dostání ve Spojených státech," anoncovala výjimečnost dražených děl aukční síň Sotheby's.

Messerschmidt byl zaměstnancem rakouského soudu, pro něhož vytvořil řadu oficiálních portrétů, ale také několik alegorických a náboženských soch. Je považován za nejprogresivnějšího výtvarníka své doby, který se navzdory své práci snažil nacházet nové umělecké možnosti.

První busty z jeho proslavené série vznikly v letech 1770 až 1772, kdy začal trpět halucinacemi a paranoiou. "Sužovaly ho přízraky, které však dokázal konfrontovat s grimasami lidské tváře a tak je ovládnout, což je patrné z technické dokonalosti hlav či jeho smyslu pro proporce," tvrdí sochařův životopisce Friedrich Nicolai.

Po Messerschmidtově smrti bylo v jeho ateliéru nalezeno 69 vymodelovaných hlav. Zdělil je výtvarníkův bratr Johann Adam, který busty prodal obchodníku Stranzovi. Jejich první výstava se konala v roce 1793 ve Vídni a nabídla 49 exponátů. V současnosti existuje už jen 43 bust, z nichž několik je v soukromých sbírkách.