Milan Knížák

Milan Knížák | foto: Slavomír KubešMF DNES

Ministr kultury svolá experty přes výtvarné umění. Kvůli Knížákovi

  • 7
Ministr kultury Václav Riedlbauch se příští týden v souvislosti s plánovaným odchodem Milana Knížáka z funkce ředitele Národní galerie sejde s experty na výtvarné umění, kurátory a galeristy.

Ministr kultury Knížákovi již dříve avizoval, že během letošního roku se začne jednat o ukončení jeho působení v čele Národní galerie.

"Chci se blíže seznámit s názory odborníků na další směřování galerie. Rád bych od nich slyšel, jaký směr a koncepce je z pohledu budoucího rozvoje této kulturní instituce optimální a jak galerii posunout na pomyslném žebříčku obdobných zařízení v evropském měřítku," vysvětlil podle tiskového mluvčího ministerstva Jana Cieslara důvod schůzky Riedlbauch.

Milan Knížák jako host televizního pořadu KotelS darovaným obrazem od Santose Balmoriho

Výběrové řízení na Knížákova nástupce chce ministr ukončit nejpozději do poloviny příštího roku. O termínu jeho odchodu zatím není rozhodnuto, odvolán z funkce nebyl. Knížák řekl, že s ministrem hovořil o přípravě výběrových řízení a rozhodně ve své funkci neskončí v letošním roce. Sám Riedlbauch má mandát omezený trváním úřednické vlády, jeho nástupce se může rozhodnout jinak.

Knížák loni završil desetileté působení v čele galerie; tato doba je sice dlouhá, Knížák ale není nejdéle sloužícím ředitelem tuzemské státní kulturní instituce, někteří je vedou i dvě desítky let. "Během několika málo týdnů si spolu najdeme termín na schůzku. Chci také znát jeho představu, jaký by měl být jeho nástupce," uvedl ministr kultury.

Prezident Václav Klaus se sešel se šéfem Národní galerie Milanem Knížákem v hostinci U Vejvodů. (14. ledna 2010)

Rozhodování o dalším působení Knížáka v čele jedné z nejvýznamnějších kulturních institucí souvisí se systémem obhajob ředitelů příspěvkových organizací, které ministr Riedlbauch zavedl.

Knížák v čele NG léta sklízel kritiku části odborné obce, v posledních letech zaznívaly i hlasy volající po jeho odvolání. Kritice byl vystaven už způsob jeho jmenování - v konkurzu nebyl jednoznačně první, přesto ho tehdejší ministr kultury Pavel Dostál (ČSSD) jmenoval. Knížák má ale blízko i k druhé nejsilnější tuzemské straně, za ODS kandidoval v roce 1998 neúspěšně do Senátu.

Václav RiedlbauchBlízký vztah má Knížák také k dnešnímu prezidentovi Václavu Klausovi, ačkoliv se v některých názorech na umění neshodnou. Klaus se způsobem zamýšlené změny ve vedení NG nesouhlasí. "Je směšné, co se kolem Národní galerie odehrává," komentoval Klaus situaci.

Kritikům na Knížákovi jako řediteli vadí zejména přílišné rozšiřování stálých expozic a nabývání dalších objektů na úkor pořádání významných výstav a kooperace se zahraničními institucemi. Knížák si ale vždy za svojí koncepcí stál. Kdo by se do výběrového řízení chtěl přihlásit, není mezi odbornou veřejností zřejmé.

,