Kopáč uspořádal výstavu k narozeninám

Ve smíchovském letohrádku Portheimka byla zahájena výstava Zdeňka Kopáče, který po čtyřech letech připravil přehlídku posledních prací u příležitosti oslavy svých čtyřicátých narozenin. Tuto pražskou lokalitu si vybral proto, že se ve čtvrti narodil a že se mu letohrádek velice líbí. Výdělek z dobrovolného vstupného z výstavy, jež potrvá do 26. listopadu, bude věnován na dobročinné účely - pro nevidomé děti.

Již devátá Kopáčova výstava představuje malířovy obrazy z posledních tří let. Ty namaloval po dvouleté přestávce, která podle autorových slov "pomáhá umělci srovnat si myšlenky".

Zdeněk Kopáč se narodil 30. června 1960 v Praze. Po studiu na leteckého mechanika se začal věnovat výtvarnému umění. Od roku 1988 profesionálně maluje a pravidelně pořádá výstavy v Praze i v cizině. Na jeho tvorbu mělo značný vliv fantaskní umění a hyperrealismus, nicméně Kopáčův způsob malby lze spíše označit za vizionářský spiritualismus.

Obrazy tedy zachycují autorovy duchovní vize se symbolikou v etice, které jsou akcentovány důrazem na dokonalost technického provedení. Tvorba Zdeňka Kopáče může být rozdělena do dvou vrstev - na jedné straně do démonického vizionářství a na druhé do duchovní meditace o hmotných problémech.

Zdeněk Kopáč: Růžové brýle