Apríl v Národní galerii - foto 1

Apríl v Národní galerii - foto 1 - Jen na dvě hodiny sestoupil Milan Knížák ze své ředitelské židle a stal se řadovým zaměstanancem Národní galerie - instituce, které obvykle vládne. K akci Apríl v Národní galerii aneb NG naruby se přidali i další z vedoucích pracovníků: v šatně s Knížákem pracovala ředitelka Sbírky umění 19. století Naděžda Blažíčková-Horová, do pokladny usedl ekonomický náměstek Miroslav Tajč, informace o sbírkách podával ředitel sbírky Tomáš Vlček. Národní galerie si tak pro návštěvníky připravila originální aprílový žertík. | foto: Martin Mráz, MF DNES

Knížák si zahrál na šatnáře

Že by Knížáka suspendovali?, pomyslela si dnes návštěvnice galerijních sbírek ve Veletržním paláci, když uviděla generálního ředitele Národní galerie Milana Knížáka, jak coby šatnář věší kabáty na věšáky. Byla ale asi jedinou, koho aprílovým žertíkem tato věhlasná instituce nachytala.

Národní galerie (NG) předem oznámila, že umožní běžným návštěvníkům setkat se s lidmi, kteří ji vedou a rozhodují o její podobě. Proto na prvního apríla připravila program nazvaný Národní galerie naruby.

Ředitelé sbírek i generální ředitel se tak sešli ve Veletržním paláci a dvě hodiny pracovali ve funkcích svých podřízených.

"Moc se mi to líbí, klidně bych tu práci vzal i na delší dobu," pochvaloval si věšení kabátů Knížák. Raději ale zůstane v ředitelské funkci - je to práce přece jen pestřejší než v šatně.

Mnozí návštěvníci si přinášeli Knížákovy knihy, aby jim je podepsal. Lidé většinou byli na překvapení připraveni, a to i proto, že už v pokladně je vítal ekonomický náměstek Miroslav Tajč, který každému návštěvníkovi předal speciální aprílovou vstupenku a k tomu přidal korunu.

Národní galerie byla přece naruby, a tak dnes neplatil divák, ale výstavní instituce jemu za to, že se přišel na sbírky podívat.

Za šatnovým pultem Knížákovi sekundovala ředitelka Sbírky umění 19. století Naděžda Blažíčková-Horová. Ředitel Veletržního paláce Tomáš Vlček zase podával návštěvníkům informace o sbírkách moderního umění a ve všech patrech stáli na místech kustodů další ředitelé jednotlivých sbírek NG.

Ředitel Vlček se nakonec nechal slyšet, že by nebyl proti tomu, aby se podobné akce konaly v galerii pravidelně.

,