Guggenheimova nadace otevře první virtuální muzeum umění

Prestižní americká nadace Solomona Guggenheima otevře v zatím blíže neurčeném termínu na internetové adrese guggenheim.com virtuální muzeum umění, které bude spojovat kvalitní digitální prezentaci výtvarných děl, elektronický prodej a vzdělávání. Prostor k prezentaci poskytne také například petrohradské Ermitáži.

Díky multidisciplinárnímu přístupu se může virtuální muzeum stát podle odborníků prvním tematickým parkem umění na světové síti. Guggenheimova nadace spravuje stejnojmenná, proslavená muzea v New Yorku, Benátkách, Berlíně a ve španělském Bilbau. Loni je navštívilo 2,5 miliónu zájemců.

Vedle fotografické prezentace maleb a soch zahrne internetové místo videoprodukci, tvorbu nových médií a hudbu. Ve vzdělávací části budou biografie, odborné komentáře, výukové materiály a informace pro odborníky a veřejnost. Některé výukové materiály se budou prodávat v obchodní části, která bude ovšem nejvíce věnována prodeji dárků, upomínkových předmětů a zájezdů.

Protože půjde o výdělečnou aktivitu, oddělí se guggenheim.com od nadace, která si udržuje neziskový charakter a je osvobozena od daní. Virtuální muzeum bude zaměstnávat padesát lidí. Guggenheimova nadace má své místo na internetu a www.guggenheim.org ustavení virtuálního muzea slibuje delší dobu.