World Press Photo - vyčerpaný americký voják v Afghánistánu

World Press Photo - vyčerpaný americký voják v Afghánistánu - fotografie roku v soutěži World Press Photo | foto: © Vanity Fair - Tim HetheringtonReuters

Fotografie roku zachytila vyčerpaného vojáka

  • 12
Fotografie vyčerpaného amerického vojáka v bunkru v Afghánistánu získala v soutěži World Press Photo v nizozemském Amsterodamu hlavní cenu Snímek roku 2007.

Autorem vítězného snímku mezinárodní soutěže je britský fotograf Tim Hetherington z časopisu Vanity Fair. "Fotografie představuje vyčerpání člověka a vyčerpání jednoho národa," shodla se porota.

World Press Photo - odklízení mrtvých goril, KongoMezi dalšími oceněnými fotografiemi byly zejména záběr atentátu na pákistánskou opoziční političku Bénazír Bhuttovou a mrtvé horské gorily. Ceny obdrželo 59 fotografů z 23 zemí.

Hlavní cena World Press Photo of the year patří k nejprestižnějším oceněním pro fotoreportéry. Další ceny jsou v rámci soutěže udělovány ve 20 tematických kategoriích.

Letos se soutěže zúčastnil rekordní počet fotografů. Přes 80 tisíc snímků poslalo 5 019 lidí ze 125 zemí světa, což je nárůst o 12,5 procenta ve srovnáním s rokem 2007. Přibližně 80 procent účastníků poslalo fotografie přes internet.

Galerie vítězných fotografií
World Press Photo - v cíli kodaňského maratonu, DánskoWorld Press Photo - nebezpečný listWorld Press Photo - dostihy v Maxveltonu, AustrálieWorld Press Photo - dívka v anime kostýmu, Čína
World Press Photo - lyžař Philippe Meier uniká lavině, FrancieWorld Press Photo - kurdský bojovník, sever IrákuWorld Press Photo - Vladimír PutinWorld Press Photo - žena nakažená HIV se synem při koupeli, Hanoj

Naposledy předloni, tedy za rok 2005, si v jedné z těchto kategorií nazvané Každodenní příběhy vybojoval třetí místo fotograf deníku Lidové noviny Michal Novotný. Cena mu byla udělena za sérii snímků ze školy pro slepce v liberijské Monrovii.

V roce 2004 obsadil třetí místo v kategorii Sportovní příběhy snímek Tradiční indický zápas českého fotografa Jana Šibíka.

V roce 1998 získal cenu World Press Photo známý americký fotograf českého původu Antonín Kratochvíl Person, který odešel z Československa před sovětskou invazí v roce 1968. Kratochvíl Person je držitelem několika významných světových ocenění a časopis American Photo ho zařadil mezi sto nejvýznamnějších fotografů USA.

,