Amedeo Modigliani - obraz Ženský akt na bílém polštáři (1917) | foto: Národní galerie v Praze

Do Národní galerie dorazil další vzácný akt od Modiglianiho

  • 2
Už druhý obraz Amedea Modiglianiho, malíře štíhlých, svévolně deformovaných žen s protáhlými labutími krky, mohou ode dneška spatřit návštěvníci Veletržního paláce v Praze.

Ženský akt na bílém polštáři (1917) i Mladá žena v košili (1918) jsou věhlasnými ukázkami vrcholného období tvorby avantgardního malíře Amedea Modiglianiho (1884 až 1920).

Oba obrazy jsou reciproční zápůjčkou. Ženský akt na bílém polštáři má Národní galerie z Městské galerie ve Stuttgartu a Mladou ženu v košili již od začátku měsíce z vídeňské Albertiny.

Obě učebnicové ukázky Modiglianiho tvorby budou vystaveny ve stálé expozici zahraničního umění 20. a 21. století. Mladá žena v košili do 7. prosince, Ženský akt na bílém polštáři zůstane v Praze až do 11. ledna.

Amedeo Modigliani - obraz Mladá žena v košili

Italský malíř Amedeo Modigliani pracoval od roku 1906 v Paříži, jež byla počátkem 20. století hlavním uměleckým centrem. Ve čtvrti Montparnasse společně s Fernandem Légerem, Markem Chagallem a Chaimem Soutinem obýval chudý ateliér.

Umění pro něj bylo stavem duše a teprve v druhé řadě otázkou formy. Pro svůj osobitý styl nikdy nebyl řazen do žádné skupiny či umělecké tendence.