Dánové se bojí půjčit obrazy do New Yorku

  • 2
Dánské Národní muzeum v Kodani odmítá zapůjčit 13 starých obrazů známému Guggenheimovu muzeu v New Yorku. Jak informují severské sdělovací prostředky, příčinou negativního postoje z dánské strany je "příliš vysoké riziko teroru v New Yorku". Guggenheimovo muzeum je postojem kodaňských kolegů rozhořčeno.

"Celý umělecký svět se po zvážení situace rozhodl, že teroristické útoky nezmrazí zapůjčování uměleckých děl do USA. Kolegové z jiných muzeí exponáty pro výstavy zapůjčí," uvedla k problému kurátorka výstavy z amerického muzea Julian Zugazagoitová.

K jiné výstavě ve stejném muzeu podle ní zapůjčila umělecká díla například i světoznámá Ermitáž z ruského Petrohradu. V tomto případě šlo dokonce o obrazy francouzských impresionistů, které ještě nikdy dříve nebyly zapůjčeny mimo ruské území. Americký zájem o exponáty z Dánska se týká newyorské výstavy nazvané Brazílie, tělo a duše. Guggenheimova galerie chtěla představit 13 děl malíře Alberta Eckhouta ze 17. století z kodaňského Národního muzea. Eckhout byl jedním z prvních umělců malujících Brazílii a tím pádem má být i jednou z ústředních postav výstavy. Na jeho malbách jsou Brazílie a její obyvatelé zachyceni ještě před začátkem kolonizace. Výstava na brazilské téma má být v New Yorku zahájena koncem října.

"Samozřejmě, že jsme vše důkladně zvážili," uvedl ke sporu šéf zahraničního oddělení kodaňského muzea. "Musíme však přemýšlet o tom, jakou cenu můžeme za půjčku zaplatit. Nejsme tu pro politiku, ale abychom se postarali o zachování maleb," dodal.

Guggenheimovo muzeum, New York City, 1943-59.