Laureát Chalupeckého ceny Radim Labuda pracuje s videem.

Laureát Chalupeckého ceny Radim Labuda pracuje s videem. | foto: ČTK

Cenu Jindřicha Chalupeckého získal autor žíněnkové hry

  • 5
Cenu Jindřicha Chalupeckého udělovanou umělcům do 35 let získal Radim Labuda. Nečekaný vítěz porotu zaujal svou netradiční prací s videem.

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2008 Radim LabudaLabuda představil performanci pěti dobrovolníků svázaných do kozelce, kteří na žíněnkách zakoušeli napětí mezi sexuální touhou a násilím. Vše doplnil o počítač, na němž se lidé mohli přes videotelefon Skype spojit s filipínským studentem přivydělávajícím si erotikou přes internet. Toho Labuda najal, aby s lidmi pro tentokrát pouze mluvil.

"Jsem upřímně zaskočený a překvapený, to, že jsem získal Chalupeckého cenu, pro mě hodně znamená. Poděkovat chci předně příteli Tomášovi, který byl hlavním komentátorem mého díla a pomáhal mi, matce a také sestře, které jsou mi neustálou podporou," uvedl ihned po oznámení verdiktu poroty Labuda.

Médium videa Radim Labuda využívá nečekanými způsoby

Ocenění

Cena Jindřicha Chalupeckého je udělována každoročně od roku 1990, kdy její vznik iniciovali Václav Havel, Teodor Pištěk a Jiří Kolář. Prvním vítězem byl Vladimír Kokolia, oceněním se pyšní řada umělců, kteří dnes patří k české špičce.

"Práce Radima Labudy kloubí osobní rozměr i referenci historie umění. Navíc jsou oprostěné od sexuálních stereotypů, které jsou současnému umění často vlastní," zdůvodnila rozhodnutí poroty jedna z jejích členek Charlotta Kotík.

Labuda porazil Ondřeje Brodyho, Tomáše Moravce, Evžena Šimeru a Zbyňka Baladrána s Jiřím Skálou, kteří se mezi finalisty probojovali již podruhé. Zároveň po třech letech přerušil ženskou nadvládu nad Chalupeckého cenou.

Laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého pro rok 2008 Radim LabudaVítěz získal šestitýdenní studijní pobyt v New Yorku, sto tisíc korun na další umělecký projekt a možnost samostatné výstavy. Díla všech finalistů jsou až do 4. listopadu vystavena v brněnském Domě pánů z Kunštátu.

, ,