Barokní Reinerovy práce na Pražském hradě

Výstava obrazů a grafik nazvaná Václav Vavřinec Reiner - Krajiny se zvířaty byla zahájena v KLášteře sv. Jiří na Pražském hradě. Expozice, představující některé práce vybrané ze stálé sbírky českého středověkého umění obohacené o nové materiály, se točí kolem osobnosti Václava Vavřince Reinera (1689-1743), který je označován za nejvýznamnělšího malíře českého baroka po Karlu Škrétovi a Petru Brandlovi. Redukovaná podoba výstavy bude příští rok prezentována v polské Vratislavi.

Hlavní důraz organizátoři kladli na dvě ojedinělé práce tohoto pražského rodáka, které vznikly za ne zcela vyjasněných okolností. Malby Orfeus se zvířaty v krajině a Ptactvo v krajině s výrovkou představují odlišný styl Reinerovy krajinomalby, jež navazuje na tvorbu Michaela Leopolda Willmanna. Výstava zahrnuje i slavné plátno tohoto malíře Orfeus mezi zvířaty, které je jednou ze zapůjčených prací ze zahraničí.

Oba Reinerovy obrazy, které daly k výstavě podnět, vznikly z iniciativy Antonína Jana Nostice, významného člena rodu Nosticů, který patrě považoval Willmannův styl malby za příkladný.

Spojující motiv Orfea na valné většině pláten staví do popředí mytologickou tematiku pojící se k tomuto bájnému pěvci. Ten podle pověsti svým zpěvem a hrou  okouzlil veškerou přírodu kolem sebe a tím do ní opět vnesl rajský klid a vyrovnanost. Kromě Orfea si tvůrci výstavy také všímali motivů sovy a výrovky a jejich proměn ve výtvarném umění od antiky po 18. století.

Komorní výstava Václav Vavřinec Reiner - Krajiny se zvířaty v Klášteře sv. Jiří potrvá do 21. ledna.

Václav Vavřinec Reiner: Orfeus se zvířaty v krajině