Dick Francis

Dick Francis | foto: Archiv MAFA

Vyšla poslední kniha Dicka Francise. Opět z dostihového prostředí

  • 2
Zhruba měsíc po autorově smrti vychází v češtině poslední román populárního detektivkáře Dicka Francise Vyrovnaný účet (Even Money) v překladu Eddy Němcové.

Knihy britského spisovatele Dicka Francise, který zemřel letos 14. února ve věku 89 let, patří u českých čtenářů k nejoblíbenějším. A také mezi málo titulů, které vycházely ve vysokých nákladech v minulém režimu a dosahují jich i dnes. Více zde.

Britský spisovatel Dick FrancisPoslední tři knihy napsal Francis se svým synem Felixem, dvě již vyšly česky a třetí vychází právě nyní pod názvem Vyrovnaný účet. Román je Francisovou 42. a poslední knihou. Francisovy příběhy čerpaly z dostihového prostředí, které jako bývalý úspěšný žokej a sportovní novinář dobře znal.

Vyrovnaný účet

Bookmaker Ned Talbot se stará především o to, aby jeho malý podnik obstál před velkými sázkařskými společnostmi. Pak se však objeví jeho dlouho ztracený otec a krátce poté je před Nedem ubodán k smrti. Ve hře je tajemný kódovací přístroj, který umožňuje na dostizích podvádět. Ned musí zachránit podnik a zjistit, kdo a proč zabil jeho otce.

Práva na vydávání Francisových knih v ČR nedávno koupil Knižní klub, který současně s novinkou vydává dvě reedice, tituly Souboj v letu a Vyšetřovací komise. Do konce roku ještě plánuje vydat romány Střepy a V šachu.

Spisovatel Dick Francis se svou dvorní překladatelkou Jaroslavou MoserovouReedice starších titulů vycházejí v původním českém překladu Jaroslavy Moserové, která byla do své smrti v roce 2006 dvorní překladatelkou Dicka Francise a přispěla i k velké tuzemské oblibě jeho děl.