Poklad kapitána Williama Kidda

Poklad kapitána Williama Kidda | foto: B4U Publishing

„Tu loť sme vzaly mi. Pyráťy“

  • 4
Kniha hrou. Hra v knize. Pirátské téma se těší setrvalému zájmu a dětská kniha Oldřicha Růžičky a Martina Klimeše o hledání pokladu jednoho z nejslavnějších mořských vlků s ním nakládá věru důvtipně.

William Kidd (1645−1701) je jedním z nejslavnějších pirátů, co jich historie zná. Co na tom, že není úplně jisté, jak to s jeho pirátstvím bylo (protože je rozdíl mezi korzárem a pirátem a Kidd byl korzár, ne pirát). V roce 1701 byl oběšen a jeho tělo viselo ještě dva roky na háku pro výstrahu ostatním.

Tolik historie, pak začíná mýtus. Ten je obzvláště výživný. William Kidd pronikl do filmu, literatury, pop music: zpíval o něm Bob Dylan i kultovní německé diskotékové těleso Genghis Khan, o metalistech Running Wild nemluvě.

Oldřich Růžička a ilustrátor Jan Klimeš k bohatému seznamu kiddovských variací dodali dětskou knihu a zároveň hru na hledání pokladu podle deníku Jacka Warda, vnuka Kiddova spolubojovníka. Ten podle legendy dostal do opatrování Kiddovu truhlu... A v truhle – s dvojitým dnem, což je důležité - dostává čtenář i tuto knihu.

Jaká je? Pokud ještě dorostové říkají o něčem, že je to vymazlené, pak ano, je vymazlená. Autoři projevují cit pro detail: čtenář zhusta odskakuje od příběhu ke vloženým listinám a mapám jakože na původním papíře, navíc zapečetěným ve vložených pouzdrech.

To je "přidaná hodnota" k příběhu, ze kterého různé více či méně zaumné kvízy dělají napínavou hru. Asi není úplně pro "mladší žactvo", ale od toho je otec, aby pomocnou ruku k dílu přiložil. Je vysoce pravděpodobné, že přiloží-li ruku, neodtrhne více.

Mimochodem, autor v předmluvě líčí, jak deník našel v jednom londýnském antikvariátě. Taková rozehrávka je otřepaná jako dámský gambit v šachu (vzpomeňme si na Tři mušketýry), a přesto se nikdy neomrzí.
 
Doporučený soundtrack k uživání knihy: Různí interpreti – Rogue's Gallery: Pirate Ballads, Sea Songs and Chanteys. Metalisté si samozřejmě mohou dát ty Running Wild. 

Oldřich Růžička – Jan Klimeš: Poklad kapitána Williama Kidda
vydal B4U Publishing
Hodnocení iDNES.cz: 90 %