Svatba bez příbuzenstva porazila Viewegha

Asociace autorů detektivní a dobrodružné literatury včera v Nostickém paláci, sídlu ministerstva kultury, udělila svoje výroční ceny. Vítězem Ceny Jiřího Marka pro nejlepší detektivní román vydaný v loňském roce se stala kniha Boženy Šimkové Svatba bez příbuzenstva z nakladatelství Motto.

Vypráví o vraždě filmového režiséra normalizační éry, který je v noci před svatbou a krátce před zahájením natáčení svého nového snímku nalezen mrtev na pražské Kampě.

Tříčlennou porotu, v níž zasedli Rudolf Čechura, Jaroslav Čejka a František Špaček, zaujala tato detektivka více než další dva nominované tituly od známých autorů: Vieweghův Případ nevěrné Kláry a Tolary jsou zlaté od Evy Kačírkové.

Porota soutěže je s ohledem na objektivitu vždy volena z autorů, kteří ten rok do soutěže nic neposílají.

Oceněni byli také autoři nejlepších povídek, které porotci vybírali z šedesáti přihlášených textů. Cenu Havrana za nejlepší detektivní povídku, ať už napsanou nebo vydanou loni, získali Lubor Falteisek za První případ pošťačky Kaprálové, Antonín Jirotka (Králičí král), Ladislav Muška (Společnost s mlčením omezeným) a Jan J. Vaněk (Křídla pro autora).

Cena Eduarda Fikera pro nejlepší rukopis původní detektivky udělena nebyla. Porota to vysvětluje nedostatečnou literární úrovní zaslaných děl.