Diskuze

Spisovatelka Tučková: Odsun? To je téma na román

Kateřina Tučková je mladá, a bezesporu odvážná autorka. Pro svou druhou knihu si zvolila téma, které vzbudí emoce. V rozsáhlém románu Vyhnání Gerty Schnirch zpracovala osud brněnských Němců, kteří se koncem května 1945 zúčastnili "pochodu smrti" z Brna do Pohořelic. Počet obětí je sporný: mluví se o dvou stech i deseti tisících.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Nevím, jestli by nebylo lépe, kdyby o této nešťastné události nenapsal raději její současník. I při dobré snaze se autorce K. Tučkové nemusí podařit vylíčit atmosféru, která tehdy vládla, a zjitřené poválečné emoce, které tuto událost doprovázely. Jak na straně těch odsunutých Němců, tak i na straně českých obyvatel. ZLO plodí jen ZLO, záleží na tom, jaké příčiny k němu vedou -  KDO dal první podnět k jeho vzniku. Po léta zde žili spolu obyvatelé obou národností, pak přišel Henlein - (a Hitler) - a vše se změnilo. Události se už bohužel nedají vrátit  zpět. Křivda rodí zase jen křivdu. Rv;-( 

Pozn.:  Její poslední knihu Žítkovské bohyně jsem četla a když jsme byli na dovolené na Mikulčiném vrchu jsem tu dědinku Žítkovou  navštívila...I ten opravený domek "bohyně" Gabrielové.  Kniha Líbila se mi, i když těch dokumentárních textů z archivů STB se mi tam zdálo až přliš. Narušovaly spád vyprávění. (Beletrie).

0 0
možnosti