Rychlé šípy po 70 letech v karikatuře Lubomíra Vaňka

Rychlé šípy po 70 letech | foto: Agentura Dobrý den

Slavné Rychlé šípy zestárly - slaví sedmdesátiny

  • 3
"Himbajs, ty plantážníku," zní slavná nadávka, která dnes oslaví sedmdesát let. Dožívá se jich pětice chlapců z Mladého hlasatele, slavné Foglarovy Rychlé šípy. 17. prosince 1938 vyšlo číslo, v němž se Mirek Dušín, Jarka Metelka, Jindra Hojer, Červenáček a Rychlonožka objevili poprvé.

Kromě komiksových dobrodružství, jež plnila stránky legendárního časopisu pro mládež, jsou Rychlé šípy i hrdiny Foglarovy trilogie Dobrodružství v temných uličkách - Záhada hlavolamu, Stínadla se bouří a Tajemství Velkého Vonta. Dočkali se filmového i divadelního zpracování, podle jejich vzoru vznikla řada turistických a skautských oddílů.

Jaroslav Foglar stvořil kladné hrdiny kreslených vyprávění v době po Mnichovu, Rychlé šípy byly trnem v oku nejenom nacistickému, ale i komunistickému režimu. Nacisté zakázali Mladého hlasatele v roce 1941, po válce vycházel do roku 1948 a následně až v uvolněnější atmosféře šedesátých let.

Celkem vzniklo tři sta šestnáct příběhů. Původní kreslenou podobu dal pražské partě Jan Fischer, dalšími kreslíři byli Václav Junek, Bohumír Čermák a Marko Čermák. Bratrstvo kočičí pracky, časopis Tam-tam, čestné závody všeho druhu i morální apely v podání Dušína a spol. po roce 1989 souborně vycházely i jako knihy.

"Stvoření Rychlých šípů byl zlomový moment v historii českého komiksu. Šlo o první realisticky kreslený domácí seriál, navíc suverénně pracující s textovými bublinami," vysvětlil komiksový odborník Tomáš Prokůpek. Podle něj je pětice stále velmi úspěšně prodávaným titulem.

"Zvláště ta část scénářů, která má nepokrytě výchovný obsah, už sice viditelně zestárla a současná komiksová scéna má na dosah nejaktuálnější podněty z celého světa, ale ani sedmdesát let od svého vzniku nejsou Rychlé šípy čtivem pouze pro nostalgiky," uzavřel Prokůpek.