Škvorecký chystá pokračování Dany Smiřického

- Spisovatel Josef Škvorecký, který dnes od ministra kultury Pavla Dostála převzal letošní Státní cenu za literaturu, se chystá napsat další knihu, v níž bude hlavním hrdinou Dany Smiřický, klíčová postava jeho předchozích děl Tankový prapor nebo Prima sezóna. Kromě toho spolu se svou ženou Zdenou Salivarovou, se kterou nedávno dokončil detektivní román Krátké setkání s vraždou, píše další detektivku.

"Vymysleli jsme si ženou druhou detektivku. A já bych chtěl napsat novelu ještě ze série o Dany Smiřickém," řekl Josef Škvorecký v rozhovoru pro Český rozhlas. Dodal, že osudy Dany Smiřického, autobiografického hrdiny jeho děl, se uzavřou až jeho vlastní smrtí. "Dřív ne," poznamenal.

Josef Škvorecký přiznal, že má radost z ceny, kterou dostal. "Mám samozřejmě radost. Ale mám i trému a smíšené pocity, protože když člověk dostane takovou poctu, neví, jestli si ji opravdu zasloužil. Ale to se ukáže asi tak za sto let," uvedl.

Uvedl však, že nepatří k milovníkům ceremonií, při kterých se podobné ceny předávají. "Tam je člověk vždycky středem pozornosti a já nejsem příliš rád středem pozornosti," podotkl spisovatel.