Fyzik Michio Kaku byl v roce 2018 hostem newyorského Comic-Conu.

Fyzik Michio Kaku byl v roce 2018 hostem newyorského Comic-Conu. | foto: Profimedia.cz

RECENZE: Vyhynutí je norma. Budoucnost prý vede lidstvo mezi hvězdy

  • 5
„Život je příliš křehký, než aby byl uložen na jediné planetě, vydán napospas všem těm hrozbám, které na Zemi číhají,“ píše Michio Kaku ve své nové knize Budoucnost lidstva. S podtitulem Náš úděl mezi hvězdami ji v překladu Jana Petříčka vydal Prostor.

Jeden z nejznámějších teoretických fyziků současnosti, spoluautor teorie superstrun, v publikaci nabídl fascinující zamyšlení nad osudem člověka na tomto světě i ve vesmíru.

Jak uvádí Kaku, ze všech forem života, které se kdy na zeměkouli objevily, již 99,9 procenta vymřelo: „To znamená, že vyhynutí je norma, že od počátku máme v rukou špatné karty.“

Autor je ovšem optimista přesvědčený, že lidstvo se z této pasti může vymanit – musí se však vydat do vesmíru. A rozebírá tudíž nejrůznější eventuality.

Mars je možné přeměnit v zahradní planetu. Nadějné jsou některé měsíce plynných obrů. A přirozeně i kvanta Zemi podobných planet kroužících kolem dalších hvězd. Dokážeme je jednoho dne navštívit? A pokud ano, jak?

Dobrodružství poznání

S pochopením problémů špičkového výzkumu v kosmickém cestování přináší Kaku přesvědčivou vizi toho, zda a jak může lidstvo civilizaci udržitelnou ve vesmíru vyvinout. Používá v ní poznatky z vývoje robotiky, nanotechnologií, biotechnologií, osvětluje principy laserových plachet a fúzních raket a nakonec ukazuje i to, jak mohou jednou lidé dosáhnout nesmrtelnosti.

Budoucnost lidstva

80 %

autor: Michio Kaku

nakladatel: Prostor

překlad: Jan Petříček

Kniha Budoucnost lidstva je určena každému, koho těší dobrodružství poznání. A navzdory tomu, že je „nabitá vědou“, je psána srozumitelně, elegantně a s entuziasmem vizionáře.

Ano, zatím je to pro nás sci-fi, ale zítra – kdo ví? Možná se některé včera narozené dítě přinejmenším na Mars podívá. V každém případě je v dnešní době nejrůznějších katastrofických scénářů přinejmenším osvěžující pustit si s Kakuem fantazii na špacír a věřit, že než vesmír skončí „velkým křachem“, mají naši potomci před sebou ještě mnoho dobrého.