Děj detektivky Poslední lov Deona Meyera se odehrává i v Kapském městě v JAR. | foto: Jan Hocek, pro iDNES.cz

RECENZE: Výtečné čtení. Nové detektivky vyprávějí o zločinu v JAR i Rakousku

  • 0
Jihoafrický spisovatel Deon Meyer patří mezi hvězdy světové krimi literatury a aktuálně mu v Česku vyšel román Poslední lov. Rakušanka Beate Maxianová pro Čechy prozatím představuje poměrně nové jméno, ale i její kniha Vražda v Schönbrunnu stojí za pozornost.

Poslední lov – 80 %

Kapitán Benny Griessel z elitní policejní jednotky Jestřábů v Kapském Městě stále odolává touze po alkoholu – i nyní, když se tak trochu třese strachem. Hodlá totiž požádat svou milou, zpěvačku Alexu, aby se za něj provdala, a obává se, že ho odmítne. Nicméně soukromé trable mu nesmějí bránit v práci.

Spolu s kolegy se snaží zjistit, zda bývalý policista, jehož tělo se našlo u dráhy, vyskočil z luxusního vlaku sám, nebo zda mu někdo „pomohl“. Navíc nadřízení nemají o vyřešení záhady žádný zájem.

Ve stejné době žije ve francouzském Bordeaux poklidným životem bývalý jihoafrický revolucionář Daniel Darret. Klid končí, když se ozve minulost: od svých dávných spolubojovníků dostane příkaz zabít zkorumpovaného jihoafrického prezidenta.

Nejprve si musí sehnat dobrou pušku a vše, co ho kdysi při výcviku naučili Sověti a východní Němci, musí využít na útěku před ruskými agenty, kteří mu jsou v patách. Obě linie splétá Deon Meyer v drsném a vzrušujícím obraze své země plné násilí, korupce a snahy vysokých míst zamést podvody a další nepěkné jevy pod koberec. Složité zápletky i výtečně vykreslené postavy činí z románu výtečné čtení.

Vražda v Schönbrunnu – 80 %

Valentina, spolumajitelka kanceláře specializující se na organizování luxusních svateb a jedna z hlavních osob detektivky od Beate Maxianové, ráda po ránu běhá. A jednou zažije šok: v zámeckém parku v Schönbrunnu objeví uprostřed záhonu růží mrtvou ženu ve svatebních šatech.

Policie zjistí, že jde o bývalou modelku, která před pěti lety záhadně zmizela čtrnáct dní před plánovaným sňatkem s vídeňským hoteliérem Beermannem. Právě toho si nyní má brát Valentina.

Během pátrání po pachateli vraždy si policie láme hlavu i tím, proč byla oběť ve svatebním úboru. Stejná otázka znepokojuje i novinářku Sarah, která právě dává dohromady povídání o svatebních obyčejích a s jedním z kriminalistů se přátelí – mimochodem vystupovali společně i v prvním autorčině česky vydaném příběhu s názvem Vražda v hotelu Sacher.

Samozřejmě to svůj důvod mělo, ale k tomuto poznání je ještě dlouhá cesta. Autorka po ní vede čtenáře s důmyslem, vtipem a místy i originálním humorem. A pokud by si chtěl někdo uspořádat hodně nekonvenční svatbu, najde tu i pár nápadů jako zdroj pro vlastní inspiraci.