Literární historik a znalec Haškova díla Radko Pytlík

Literární historik a znalec Haškova díla Radko Pytlík | foto: Profimedia.cz

Zemřel Radko Pytlík, spisovatel a znalec Haškova díla. Bylo mu 93 let

  • 21
V pondělí zemřel literární historik, spisovatel a editor Radko Pytlík. Bylo mu 93 let. Svůj život zasvětil především práci významných literátů, jakými byl Jaroslav Hašek, Bohumil Hrabal či Franz Kafka. Zprávu pro iDNES.cz potvrdil Pytlíkův syn Vojta Dyk a předseda mezinárodní Společnosti Jaroslava Haška Richard Hašek.

Radko Pytlík se narodil v říjnu 1928 v Praze, dva roky po válce maturoval na reálném gymnáziu v Praze a následně studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Jeho obory byl český jazyk, filozofie a literární věda. Už svou disertační práci zasvětil Jaroslavu Haškovi, jehož dílu pak věnoval mnohé další publikace. Například práci Náš přítel Hašek, monografii Jaroslav Hašek a dobrý voják Švejk, životopisné Toulavé house nebo Knihu o Švejkovi. 

Kromě díla a osobnosti Jaroslava Haška, Pytlík zkoumal také humor a komiku. Je autorem díla Fenomenologie humoru, kterou v roce 2000 vydalo nakladatelství Emporius. „Pro Pytlíka je typická šíře a rozmanitost odborných zájmů, mnohotvárnost i proměnlivost přístupů k literatuře, jakož i často projevovaný sklon k výpravnému a esejistickému způsobu podání, nejednou na úkor koncepčnosti práce,“ píše o autorovi Bohumil Svozil ve Slovníku české literatury.

V dubnu 2020 Český rozhlas publikoval čtyřdílné vzpomínání Radko Pytlíka na jeho literární bádání i soukromý život. Z prvního manželství má Pytík syna. Jeho druhou manželkou byla Věra Dyková, která pracuje jako archivářka v Památníku národního písemnictví a vede nakladatelství Emporius. Společně vychovali dceru a syna, známého zpěváka a herce Vojtěcha Dyka.

Na podzim 2012 vyšel v Magazínu DNES společný rozhovor s Vojtou Dykem i Radko Pytlíkem. Na otázku, zdali Dyk cítil, že má díky otcově odbornosti „trochu jinou výchovu než ostatní děti“ odpověděl: „Jen nepatrně. Ostatní kluci doma operu asi neposlouchali, ale s odstupem času si říkám, že měla ta výchova spíše klady. Určitě se ze mě stal staromilec. Mám rád žakety, baví mě prvorepublikové filmy, často se vrátím zpátky. Táta mi dal jakési kinderstube,“ uvedl.