Mužům penis nezávidíme

  • 16
"Oznamujeme, že mužům penis nezávidíme. Zvláště některým," hlásá jeden z bodů Womanifestu, který předchází jednotlivým oddílům básnické sbírky HerStorky. Autorkami společné prvotiny, kterou vydalo nakladatelství Argo, jsou zakladatelky ženské poetické skupiny Fatální Fámy skrývající se pod pseudonymy AnnaGrammová, Johanka Katová a Ropa Interior.

Glosu ke knize a ukázky dvou básní najdete ZDE

Z Womanifestu se nejprve dozvíme, že byla ustavena skupina Fatální fámy, a v dalších devíti bodech uvedených symbolickým kosočtvercem její prohlášení.

"Jsme naprosto přesvědčeny, že hormonální antikoncepce, potraty, menstruace a špinění jsou i mužskou záležitostí," hlásá jeden z bodů.

Další navazuje: "Jsme naprosto přesvědčeny, že poluce, zbytnění prostaty a předčasná ejakulace jsou i ženskou záležitostí."

Samotná sbírka je rozdělena do tří oddílů. Prvním je Malá čarodějná Johanky Katové, následuje výbor básní AnnyGramové s názvem Podstatná přídavná jména a po něm část Tortily s panenkovým pyré Ropy Interior.

Podlouhlý sešitek v kroužkové vazbě je doplněn fotografiemi, které se dají využít jako pohlednice. Jejich autorkou je blue, další z členek skupiny Fatální fámy, které mimo jiné prohlašují milování za literární žánr.

HerStorky
AnnaGrammová, Johanka Katová, Ropa Interior

Argo, Praha 2003. Kroužková vazba, 64 stran, 159 Kč.

Třístránkový doslov s názvem Tří sudiček mladých básní svitky napsal literární kritik Vladimír Novotný. "Fámy mají talent, což budiž bráno s převelikým podivem, poněvadž nikdy se ještě nepřihodilo, setkat se s fámami, které se svým talentem mohou mírně honosit," píše Novotný. 

O pár řádků níže dodává: "O co však jde a o nic jiného tady nejde, to je všechno nové, neotřelém svěží a živé, co v poezii Fatálních fám spatřujeme a shledáváme. Sluší se povědět, že toho není málo."

WOMANIFEST

*Ustavujeme ženskou poetickou skupinu Fatální Fámy.

*Víme, že pravá hemisféra je stejně dobrá jako ta levá.

*Prohlašujeme, že boření ženských předsudků o mužích a mužských předsudků o ženách je nám vlastní.

*Jsme naprosto přesvědčeny, že hormonální antikoncepce, potraty, menstruace a špinění jsou i mužskou záležitostí.

*Jsme naprosto přesvědčeny, že poluce, zbytnění prostaty a předčasná ejakulace jsou i ženskou záležitostí.

*Prohlašujeme milování za literární žánr.

*Dáváme na vědomí, že jsme v novém tisíciletí nikdy orgasmus nepředstíraly.

*Oznamujeme, že mužům penis nezávidíme. Zvláště některým.

*Vyhrazujeme si právo být krásnými intelektuálkami.

*Naprosto odmítáme povinnost být krásnými intelektuálkami.

Fotografie z knihy HerStorky.

Fotografie z knihy HerStorky.

Fotografie z knihy HerStorky.

Fotografie z knihy HerStorky.