Carská rodina Romanovců v Livadijském paláci na Krymu (1913)

Carská rodina Romanovců v Livadijském paláci na Krymu (1913) | foto: YannCreative Commons

Osud Romanovců mu nestačil, tak do knihy přidal ještě epidemii chřipky

  • 0
Před devíti lety američtí vědci znovu oživili virus španělské chřipky. Naštěstí jen v laboratoři a pro vědecké účely. Bylo jen otázkou času, než se tak atraktivního námětu ujme jeden z mnoha lovců příběhů. Vítězem tohoto honu se nakonec stal Roberto Masello, který výzkum využil jako základ pro svůj thriller Kříž Romanovců.

Otázka první – co mají Romanovci společného s Aljaškou? Kromě toho, že ji chytře prodali Američanům, také to, že tam měla po útoku bolševiků uprchnout jediná přeživší členka rodu, princezna Anastázie. Jak však ostatky objevené v roce 2008 dokázaly, už se ví, že zahynula při masakru společně s dalšími členy rodiny.

Obálka knihy Kříž Romanovců

Nalezení jejího těla v permafrostu, tedy trvale zmrazené půdě na Aljašce, je tak vyloučeno. Masello se nicméně této povídačky rozhodl pro svůj skutečně fiktivní román využít a upletl z ní zápletku, která knihu staví na hranici historického románu a vědeckého thrilleru.

Hlavním hrdinou příběhu je vojenský epidemiolog Frank Slater, kterého posílají k Beringovu moři, aby zabránil případnému rozšíření smrtícího viru. Na malý ostrov se však vydává i dvojice zlodějů, kteří chtějí získat smaragdový kříž, jejž měl Rasputin darovat princezně Anastázii. A aby se čtenář lépe orientoval (a kniha byla s dovolením patřičně tlustá), odvypráví Masello znovu i historii vyvražděných Romanovců.

Dvojitá cílovka

Autor tak cílí hned na dvě značně početné skupiny čtenářů – milovníky napětí a technologií a fanoušky dějinných dramat. Jen profesionálním virologům a historikům možná půjde zrak kolem, upozorňují zahraniční kritiky. 

To však u podobného žánru, lehce přístupným informacím navzdory, v dnešní době nikoho nepřekvapí. Na druhou stranu fakt, že normální chřipka na myši neleze a ta španělská ano, je však překvapivě pravdivý.

Robertu Masellovi už v Česku vyšly čtyři knihy. Kříž Romanovců přichází oproti originálu s čtyřletým zpožděním. V USA mezitím autor stihl sepsat tři romány pohrávající si s báchorkami okolo Jacka Rozparovače nebo třeba Alberta Einsteina. Kdy a jestli vyjdou v češtině, prozatím známo není.