Knižnímu světu pomohla nejvíc Hejkalová

Nadace Český literární fond udělovala v Míčovně Pražského hradu své výroční ceny. Již šestým rokem jimi odměňuje výrazné počiny v pěti uměleckých oblastech, laureáti navíc získají i padesát tisíc korun.

Poctu v oblasti původní české literatury získal filozof Ivan Dubský (1926) za knihu statí a esejů nazvanou Per viam, kterou loni vydalo nakladatelství Torst. Rozhodla o tom pětičlenná porota vedená literárním historikem Jiřím Brabcem.

Svazek obsahuje Dubského texty, které vznikaly od padesátých let až do roku 2001. Jsou tematicky rozčleněné do čtyř oddílů a zahrnují úvahy o domově, studie o absurditě, o Franzi Kafkovi a cynismu.

"Filozofie u Dubského splývá s vypravěčským uměním. I ty nejsložitější myšlenkové konstrukce autor vysvětluje přístupným a přirozeným jazykem v jasných větách," napsal v recenzi na knihu týdeník Respekt.

Pocta v oblasti vědecké a odborné literatury patří objemné publikaci Neurosonologie, první knize na českém trhu, která se uceleně a důkladně věnuje tomuto tématu. Vznik monografie, kterou přineslo nakladatelství Galén, podnítil neurolog David Školoudík v roce 2001.

Knižní kulturu podle porotců ze Svazu českých knihkupců a nakladatelů v loňském roce nejlépe propagovala spisovatelka a překladatelka z finštiny Markéta Hejkalová (1960), která od roku 1991 pořádá Podzimní knižní trh v Havlíčkově Brodě.

Přehlídka současné české produkce se za léta vyprofilovala v jednu z nejdůležitějších událostí v oblasti literatury, kromě knižních novinek nabízí i řadu doprovodných akcí.

V divadelní a rozhlasové tvorbě porota ocenila šéfa činohry Národního divadla v Praze Michala Dočekala (1965) za projekt Bouda. V jeho rámci uvedla první scéna tři premiéry v Česku dosud neuvedených her současných světových dramatiků: Heinera Müllera, Sarah Kaneové a Wernera Schwaba.

Ve filmové a televizní tvorbě zaujal režisér Jan Němec (1936) filmem Noční hovory s matkou, který byl poprvé uveden na videokazetách, v lednu loňského roku následovala jeho premiéra v kinech.

Kromě zmíněných cen udílí nadace ještě jednu poctu, Cenu Karla Havlíčka Borovského určenou novinářům. Ta se však předává na knižním veletrhu v Havlíčkově Brodě, který se letos bude konat 15. a 16. října.