Marina Lewycká

Marina Lewycká | foto: archiv

Knižní tipy: Když skončí idylka, je třeba nastartovat

Odvrácená tvář imigrantské politiky - kupříkladu v Británii, ale vlastně kdekoli jinde - nemusí mít jen podobu novinových titulků nebo tragických "příběhů ze života".

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE - Beletrie
MARINA LEWYCKÁ: Dva karavany
(BB/art)
Druhý román přinesl britské autorce ukrajinského původu nominaci na Orwellovu cenu 2008. Na jeho stránkách se sejde mladá, krásná a vzdělaná Ukrajinka Iryna, Andrij, bývalý horník, sotva dospělý Malawijec Emanuel, polská katolička Jola, její praktická teta Marta, dvě čínské dívky a pes jménem Pes. Ti všichni obývají dva karavany na kraji jahodového pole v britském Kentu. Pojí je touha vydělat si a zajistit si tak lepší život, než jaký jim nabízejí jejich rodné země, a touha zakotvit v zemi, která pro ně odjakživa představovala zemi zaslíbenou s gentlemany v buřinkách, čajem o páté a malebnou krajinou. Zdánlivá idylka samozřejmě netrvá dlouho a hrdinové jsou po konfliktu s majitelem plantáže nuceni vydat se na dlouhou cestu po Británii, ze které se stává groteska plná nepředvídaných situací.

TIP TÝDNE - Napětí
T. J. MACGREGOROVÁ: Oběšenec
(Nakladatelství XYZ)
Autorka, držitelka ocenění The Edgar Award, v češtině debutuje jednou ze svých nejúspěšnějších knih. Při vyšetřování vraždy známého kriminologa a zmizení jeho půvabné manželky je floridský detektiv nucen zpochybnit vše, v co kdy věřil. Zákony logiky přestávají fungovat, vědecké pravdy neplatí, tradiční policejní práce k objasnění případu nestačí a je třeba zapojit do vyšetřování i psychotroniku a výklad tarotových karet. Když se detektiv setká se ženou, která ho na zločin upozornila, zjišťuje, že záhadná Mira Morales ví mnohé nejen o vraždě a zmizení, ale i o rozsáhlém spiknutí...

TIP TÝDNE - Pro děti
DANIELA FISCHEROVÁ: Pohádky z Větrné Lhoty
(Albatros)
Sedm pohádek z večerníčkové série, známé z 80. let, vychází poprvé knižně. Ve vesničce Větrná Lhota žijí dva bratříčci, Vichura a Radovánek. Každý má jinou povahu. Vichura je větší a divočejší, menší a útlejší Radovánek rád houpá obláčky. Spolu s kamarádkou ze vsi Jajdou zažívají nejrůznější dobrodružství: naučí lítat ptáčata, vykonají zkoušku z foukání, potkají se s Meluzínem, promění vesnickou zábavu ve velkou melu, zachrání Lhotu před Smrští nebo se zúčastní hodiny plavání. Knížka je určena dětem od šesti let.

TIP TÝDNE - Klasika
JULES VERNE: Cesta do středu Země
(Nakladatelství XYZ)
Jeden z nejslavnějších románů Julesa Verna vyšel v češtině poprvé už roku 1897 a nyní se s ním seznamuje další generace čtenářů v novém překladu Jiřího Žáka. V příběhu o profesoru Lidenbrockovi, který objeví starou knihu se zašifrovaným rukopisem, psaným runami a popisujícím cestu do středu Země, na niž se objevitel posléze se svým synovcem Axelem a průvodcem Hansem vydává, zúročil autor znalosti geologie, paleontologie, kryptologie i mineralogie na dobové úrovni. Kniha je dodnes popisem ponoru do dávných vývojových etap historie naší planety velmi působivá a nepochybně inspirovala řadu následovníků. Autor Cesty do pravěku Karel Zeman by to jistě potvrdil.

TIP TÝDNE - Pro poučení
PETER PARSONS: Dějiny ukryté v písku
(BB/art)
Britský autor knihy se zabývá luštěním starověkých papyrů přes půl století, mezi lety 1960–1989 přednášel papyrologii v Oxfordu. Základní pokladnici těchto zdrojů historického poznání objevili dva oxfordští archeologové Grenfell a Hunt už v roce 1897 na pobřeží Nilu, na místě skládky někdejšího administrativního střediska Římské říše. Nalezli kolem půl milionu fragmentů. Práce na jejich přečtení a popisu trvají dodnes. Jsou jedinečnou pokladnicí původních knih a dokumentů, v níž jsou uložena ztracená mistrovská díla řecké antické literatury, fragmenty necenzurovaných křesťanských evangelií, daňová přiznání, žádosti, soukromé dopisy, kupní smlouvy, půjčky, nájemní smlouvy, závěti i nákupní seznamy.

TIP TÝDNE - Audiokniha
MILOSLAV ŠVANDRLÍK: Doktor od Jezera hrochů
(Popron Music)
Jeden z nejúspěšnějších humoristických románů známého autora načetl populární herec Bohumil Klepl. Jako interpret nahrávky dokazuje, že je mistrem slovní komiky, skvělým imitátorem a poutavým vypravěčem. Výborně se ovšem nevypořádal jen s hlavní rolí smolařského a svérázného lékaře, který se zaplétá do nečekaných dobrodružství v Africe i do sítě ženských intrik. Originální hlasovou podobu vdechl i dalším mužským a dokonce i ženským postavám.