z filmu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (Brad Pitt)

z filmu Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem (Brad Pitt) | foto: archiv

Knižní tipy: Džesí Džejms chlapík byl...

Western už dnes není příliš preferovaný žánr. Ani o tom Hansenově by se asi nemluvilo tolik, nebýt filmu s Bradem Pittem. Ale i tak - díky za něj.

Předcházející knižní tipy najdete ZDE

TIP TÝDNE - Beletrie
RON HANSEN: Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem
(Nakladatelství XYZ)
"Jesse James chlapík byl/hodně lidí odpravil...," zpívá se ve slavné trampské písničce. Jeden z největších příběhů Divokého západu byl zpracován už  mnohokrát, nejen hudebně, ale zejména literárně a filmově. Zatím poslední pokus pochází od amerického spisovatele Rona Hansena, jehož dílo inspirovalo režiséra Andrewa Dominika k natočení westernu s možná nejdelším názvem v tomto žánru a s hvězdným Bradem Pittem v hlavní roli. Skutečně až "starosvětsky" pojatý a žánrově přesný román (nejen takzvaně "pomalým rozjezdem", ale i celkovou stavbou), obsahující dokonale stylové "hlášky" ("Život z jeho těla vyprchal dřív, než přišel na nějaká vhodná poslední slova"), je bohužel jedinou možností, jak se s nově podaným tématem seznámit: film z nepříliš pochopitelných důvodů česká kina minul.

TIP TÝDNE - Napětí
ED McBAIN: Jehlový podpatek
(BB/art)
Ačkoli to vypadá, že Ed McBain na českém trhu zdomácněl natolik, že nelze z jeho uzavřeného díla vydat nic nového, opak je pravdou - nezpomeňme, že jeho bibliografie (včetně všech pseudonymů) činí více než 130 položek. Není tedy divu, že Jehlový podpatek vychází v prvním českém vydání. Autor jej původně napsal pod pseudonymem Richard Marsten a zavádí čtenáře do prostředí firmy na výrobu luxusní obuvi v New Jersey, kde nový mocichtivý zástupce majitele rozpoutá psychický teror vůči svým podřízeným.

TIP TÝDNE - Pro děti
VLADIMÍR HULPACH: O slonu Kárím
(Knižní klub)
Další z řady knih, ve kterých Vladimír Hulpach převypravuje dnešním českým dětem "klasická témata". Tentokrát jsou základem jeho knihy díla D.G. Mukerdžího Můj slon Kárí a Za Kárím do indické džungle. Čtenáře čekají mnohá dobrodružství nejen se slony, ale také strašlivými duchy, nebezpečnými hady, opičkami i malými tygříky. Lahůdkou knihy, kterou ocení nejen děti, ale také (a možná zvláště) jejich rodiče, jsou krásné ilustrace českého klasika Zdeňka Buriana.

TIP TÝDNE - Klasika
ALEXANDRE DUMAS ml.: Dáma s kaméliemi
(Nakladatelství XYZ)
Jeden z nejslavnějších romantických příběhů vychází v novém překladu Jiřího Žáka. Román o velké lásce mezi chlapcem z vážené rodiny Armandem Duvalem a venkovskou dívkou Marguerite Gautierovou, z níž se stala jedna z nejproslulejších pařížských kurtizán, se stal nejen předlohou ke stejnojmenné divadelní hře, do jejíž podoby jej přepracoval sám autor, ale také inspirací Giuseppemu Verdimu k napsání opery La Traviata.

TIP TÝDNE - Pro poučení
DUŠAN KARPATSKÝ: Labyrint literatury
(Albatros)
Poprvé (ještě jako Malý labyrint literatury) tato bezmála legendární kniha vyšla v roce 1982 pod "krycím" jménem Viktora Kudělky. Stávající čtvrté vydání je nejen oproti prvnímu výrazně doplněno o témata a autory, kteří se nesměli v 80. letech zmiňovat ani šeptem, ale také aktualizováno oproti CD-ROMové edici z roku 2006. Labyrint je sice podle tiráže "pro čtenáře od 12 let", což zdánlivě naznačuje, že se jedná o knihu pro děti, mnoho užitečných informací v ní ale najdou "knihomolové" všech generací.

DÁLE VYŠLO:
ROGER MANVELL & HEINRICH FRAENKEL: Doktor Goebbels. Jeho život a smrt
(BB/art)
Ministr propagandy Goebbels byl vzhledem ke své inteligenci a charizmatu, na kterých se shodli i jeho největší odpůrci, pravděpodobně nejnebezpečnější představitel nacistického režimu. Autoři při rekonstrukci jeho života vycházejí mj. z jeho deníkových záznamů.

RUGGERO MARINO: Kryštof Kolumbus - Poslední z templářů (Knižní klub)
Tak trochu "šifra mistra Kryštofa": autor za pomoci "nového pohledu" na známá i méně známá fakta "obrací pohled na objevení Ameriky o 360 stupňů". Jako všechny podobné knihy i Kolumbus pobaví, ale brát jej smrtelně vážně se nedoporučuje.

STEPHEN CLARKE: Už zase skáču přes Merde! (Albatros Plus)
Volné pokračování bestselleru Merde!, líčícího podivuhodné příhody Angličana v Paříži. Vtip a ironie vůči Francouzům bezděky prozrazuje mnohé i o Angličanech. A Čech je tím třetím, který se může smát.

SUN-C´: Umění války (B4U Publishing)
Třináct zpěvů slavného pojednání mistra Suna vychází v novém překladu - opět bohužel přes anglického "prostředníka". Nicméně: text sám o sobě je pro českou literaturu přínosný zejména tím, že jeho dávné vydání inspirovalo Jiřího Koláře k jednomu z jeho stěžejních děl Mistr Sun O básnickém umění (více zde).

OLDŘICH SYROVÁTKA: Co děláme ve školce (Albatros)
Knížka pro nejmenší děti s obrázky Heleny Zmatlíkové formou krátkých básniček děti inspiruje k hraní, kreslení, mytí, jídlu i spaní.

JIŘÍ HANIBAL: Velmož tří králů (Knižní klub)
Román známého scénáristy představuje život skutečné historické postavy Jindřicha z Lipé. Prostřednictvím jeho osudů autor vypsal dějiny českého království za rychle se střídajících panovníků Václava II., Rudolfa Habsburského a Jana Lucemburského.

JIŘÍ HUBIČKA: Hledání čínského draka (Radioservis)
Každodenní realitu země, o níž se v poslední době velmi mluví a vzhledem k olympiádě ještě více mluvit bude, popisuje expert pro české vysílání pekingského rozhlasu na základě vlastních zkušeností z dvouletého pobytu.

JOHN CORNWELL: Hitlerův papež (BB/art)
S podtitulem Tajný příběh Pia XII. vychází obsáhlá, i na základě nově dostupných vatikánských materiálů vzniklá kniha, uvádějící fakta o papeži, který nikdy neodsoudil nacismus a deportace Židů nejen z důvodu dohody s Hitlerem, ale i pro svůj otevřený antisemitismus.

RICHARD GORDON: Doktor k mání (Nakladatelství XYZ)
Už třetí kniha humoristických příhod mladého lékaře je tentokrát věnována historkám z doby jeho nástupu do medicínské praxe. Začlenění mladého snaživého muže do kolektivu chirurgického oddělení se neobejde bez komických situací v nejlepší tradici anglického humoru.