Kokain (ilustrační foto)

Kokain (ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Knižní tipy: Divoká jízda na kokainu a zase zpátky

Kniha novináře Davida Carra mapuje otevřeně a s černým humorem cestu, kterou musel ujít, než se z pravidelného uživatele drog stal pravidelným sloupkařem The New York Times.

Předcházející knižní tipy najdete ZDE
TIP TÝDNE - Beletrie
DAVID CARR: Kokain
(Nakladatelství XYZ)
Novinář David Carr se vrací do osmdesátých let a rekonstruuje jeden z nejtemnějších příběhů, se kterým se kdy setkal - příběh své vlastní závislosti na drogách. Zpovídá množství známých, kteří se stali svědkem jeho pádu: bývalé milenky, drogové dealery, policisty, spolupracovníky i kamarády. Strávil tři roky probíráním policejních protokolů, lékařských zpráv, zatykačů a dalších dokumentů. Kniha je šokujícím záznamem kokainového pekla, ale i příslibem lepší budoucnosti muže, který svou závislost překonal.

TIP TÝDNE - Napětí
IVONA BŘEZINOVÁ (ed.): Ruce vzhůru!
(Knižní klub)
Antologie detektivních povídek tvůrčí skupiny Hlava nehlava jež byla založena v roce 2005 na půdě Literární akademie Josefa Škvoreckého, a kterou tvoří pod vedením Ivony Březinové Zuzana Frantová, Ilona Fryčová, Kateřina Hejlová, Jiří Holub, Ladislav Karpianus, Klára Mayerová, Petra Poliaková, Martin Strnad, Božena Štibingerová, David Šváb, Tomáš Tvrdý a Matěj Vavřina. Ruce vzhůru! je už třetí povídkovou sbírkou této skupiny.

TIP TÝDNE - Pro děti
JULES VERNE, ONDŘEJ NEFF: Tajuplný ostrov
(Albatros)
Ediční řada Jules Verne pro 21. století pokračuje dalším, již čtvrtým titulem, jenž znovu doprovázejí nádherné ilustrace a kvaše Zdeňka Buriana (oproti předchozím titulům je Tajuplný ostrov na ilustrace skutečně velmi bohatý). Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.

TIP TÝDNE - Klasika
JIŘÍ SUCHÝ: A noc je nahá černoška
(Dokořán)
Písňové texty Jiřího Suchého působí naprosto přirozeně, až s jakousi suverénní lehkostí. Tato jejich vlastnost je však dána především tím, že autor mistrně ovládl jazyk, verš i téma. Výbor z jeho rozsáhlé tvorby představuje nejen ono "rodinné stříbro", jehož melodie se čtenáři při četbě textů okamžitě vybaví, ale i méně známe rýmy. Titul sbírky, jež vychází v kapesní edici Mocca, je veršem z úvodní písně Noční song. S náladou knihy výborně korespondují ilustrace tužkou na obočí, řasenkou, rtěnkou a očními stíny Terezy Ješátkové.

TIP TÝDNE - Pro poučení
OLIVER SACKS: Musicophilia
(dybbuk)
Neurolog a psychiatr Oliver Sacks ve své zatím poslední knize pátrá po místě, které hudba v našem mozku obývá, a po tom, jak ovlivňuje náš psychický i fyzický stav. Stejně jako ve svých dřívějších knihách se pokouší porozumět zkušenostem lidí, kteří vykazují různé neurologické odlišnosti, v tomto případě je to specifické vnímání a přijímání hudby. Zabývá se mimo jiné těmi, které hudba, ať již její poslech nebo aktivní provozování, nejen obohatila a potěšila, ale doslova zázračně vrátila zpět do života.

TIP TÝDNE - Komiks
JOHN ARCUDI: Terminátor - Omnibus - Kniha první
(BB/art)
V obsažném terminátorském souboru nepůjde jen o monstrum s tváří Arnolda Schwarzeneggera. Ve čtyřech příbězích čtenář pronikne mnohem hlouběji do světa, který už brzo bude patřit strojům, a z lidí zbudou jen lebky dláždící ulice. Podobně jako u Predátora či Vetřelců, i v případě Terminátora začalo nakladatelství Dark Horse dotvářet filmovou legendu, dokreslovat události, které filmy zatajily, a představovat hrdiny a padouchy, jež se těm filmovým zcela vyrovnají.

TIP TÝDNE - Audiokniha
MICHAL VIEWEGH: Báječná léta pod psa
(Tympanum)
Příběh citlivého chlapce Kvida z období "reálného" socialismu je mistrným podáním šedivé doby, která pro mnohé z nás byla zároveň šťastným obdobím mládí a dospívání. Tato vůbec nejznámější kniha spisovatele Michala Viewegha, za níž získal cenu Jiřího Ortena, byla přeložena do několika světových jazyků, byla zfilmována i převedena do divadelní podoby. Nyní poprvé je k dispozici i v podobě nezkrácené audioknihy v délce sedm a tři čtvrtě hodiny, kterou načetl herec a publicista Michal Pavlata.

DÁLE VYŠLO:
TOVE JANSSONOVÁ: Muminek - Svazek dva
(Argo)
V sérii kompletních komiksových stripů, populárních u dětských i dospělých čtenářů, došlo na druhý svazek s dalšími čtyřmi příběhy: Muminkovy zimní radovánky, Muminkova maminka a služka, Muminek staví dům a Muminek začíná nový život.

NEIL SHUBIN: Ryba v nás (Paseka)
Účastník objevu pradávné ryby zvané Tiktaalik spojuje zábavnou formou dobrodružství v paleontologii s vědeckými poznatky a odhaluje mnoho překvapivých souvislostí mezi naší anatomií a anatomií ryb, plazů a dalších tvorů.

LAURENCE REES: Za zavřenými dveřmi (Universum)
Britský historik přibližuje jak dramatická tajná jednání, která vedla ke 2. světové válce, tak i klíčová rozhodnutí přijatá v průběhu tohoto konfliktu. Vychází přitom z dokumentů dostupných až po otevření východoevropských archivů.

VOJTĚCH STEKLAČ?: Pekelná třída - Zlatá kreditka (Nakladatelství XYZ)
Další svazek kompletních příhod holešovických kluků, jejichž "kápem" je Bořík. Nové vydání, které nepochybně osloví další generaci klukovských čtenářů, sází i na nové ilustrace komiksového výtvarníka, říkajícího si Vhrsti.

DACRE STOKER, IAN HOLT: Drákula. Nesmrtelný (Albatros Plus)
Volné pokračování Drákuly Brama Stokera začíná zhruba dvacet let po domnělé smrti hraběte Drákuly. Autorem knihy, mezi jejíž postavy se dostala i hraběnka Báthoryová alias Čachtická paní, je prasynovec autora původního románu.

VLADIMIR ARSENIJEVIĆ: Jugolaboratorija (Kniha Zlín)
Sbírka postjugoslávské prózy, sestavená přímo pro české čtenáře. Jednotlivé povídky reprezentativně zastupují jednotlivénárodnostní i jazykové oblasti zemí bývalé Jugoslávie.

KATARÍNA ŠAJBANOVÁ: Bublina (Odeon)
Románová prvotina slovenské autorky zachycuje v několika vzájemně se prostupujících časových pásmech životní etapu Edity Soliarové, Slovenky žijící v Praze, jež rekapituluje a ujasňuje si své emotivní a sociální vazby, jak rodinné, tak partnerské.

HERGÉ: První kroky na Měsíci (Albatros)
Další z komiksových dobrodružství proslulého Tintina je přímým pokračováním titulu Míříme na Měsíc. Komiks je proslulý reálným vykreslením přistání a pohybu na Měsíci, který byl v době jeho vzniku ještě pouhou utopií.

BENJAMIN ROCHEFORT: Bláznivá dobrodružství Fanfána Tulipána (Nakladatelství XYZ)
Ze slavného filmového zpracování s Gérardem Philipem v hlavní roli známý příběh o muži, který již od dětských let projevuje výrazný talent pro romantická dobrodružství a hrdinské kousky.