Její kniha Sibiřské haiku právem sbírá ceny po celém světě. Je to sice kniha primárně určená dětem, ale dojme i dospělého čtenáře. Litevská spisovatelka JURGA VILE (46) v komiksové formě odvyprávěla silný příběh svého tatínka, jehož jako dítě sovětský režim odvlekl i s jeho maminkou a sestrou do sibiřského lágru. Vyhnanství popisuje očima malého chlapce, který tamní život bere především jako velké dobrodružství. Nepopisuje jen útrapy a bolest, ale také radost a okamžiky štěstí. A přináší naději, že se i v nelidských podmínkách dá vytvořit domov a najít dobří lidé a láska. Co si o knize myslí její otec, jemuž ji věnovala? Co ho dojalo a co rozlítilo? A jaký vztah má autorka k současnému Rusku a Rusům? | foto: Michal Růžička, MAFRA

Otec se s hrůzami lágru vyrovnal, babičku změnily, říká litevská spisovatelka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Její kniha Sibiřské haiku právem sbírá ceny po celém světě. Je sice primárně určená dětem, ale dojme i dospělého čtenáře. Litevská spisovatelka Jurga Vile v komiksové formě odvyprávěla silný příběh svého tatínka, jehož jako dítě sovětský režim odvlekl i s jeho maminkou a sestrou do sibiřského lágru. Co si o knize myslí její otec? A jaký vztah má autorka k současnému Rusku?

Knihu jste napsala v roce 2017. Jaký nejhezčí ohlas jste na ni měla?
Teď mě zrovna napadá jeden hezký moment, který se mnou sdílela maminka jedné čtenářky. Její dcera začala po přečtení mé knihy spát na podlaze. Tak jako tatínek, když jako malý přijel do sibiřského lágru. Měla vedle sebe jen peřinu a mou knihu. Bylo jí určitě teplo a necítila se vyděšená tak jako můj tatínek.

Tušili jsme, že se jí stalo něco opravdu strašného, protože občas křičela ze spánku, měla noční můry. Pamatuju si jednu příhodu, která mě dost vyděsila. Jednou jsem přišla do kuchyně a uviděla ji s obrovským nožem.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma