Harryho Pottera čeká detektor lži

  • 3
Legendu, jak Joanne Kathleen Rowlingová vymyslela svého čarodějnického hrdinu Harryho Pottera, čeká zkouška. Její bratranec Ben tvrdí, že právě on britskou spisovatelku inspiroval. V novém televizním pořadu kvůli tomu dokonce podstoupí zkoušku na detektoru lži.

Ben v nedávném rozhovoru řekl, že v době dospívání byli s Rowlingovou "nerozluční", a trvá na tom, že se stal základní inspirací pro knihy o čarodějnickém učni.

Spisovatelka tvrdí, že postavu Harryho Pottera vymyslela při čekání ve zpožděném vlaku.

Její bratranec vystoupí v americkém televizním pořadu Detektor lži, který se začne vysílat v březnu. Budou v něm vystupovat lidé usilující o to, aby se potvrdila jejich nejrůznější tvrzení.

"Když jsem četl první knihu o Harrym Potterovi, klesla mi čelist... byla to víc než shoda náhod. Vím, že Jo založila postavu Harryho na mně. Vidím v něm tolik ze sebe," tvrdí Ben.

"Často jsme si vyprávěli o víkendech historky o životě v internátní škole. Vždy ji fascinovalo, co jsem ve škole dělal," dodal.

Autorka knih o čarodějnickém učni Harrym Potterovi a nejprodávanější britská spisovatelka Joanne K. Rowlingová na mezinárodním knižním festivalu v Edinburghu (15. srpna 2004)

,