Knihy, literatura - ilustrační foto

Knihy, literatura - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Frankfurt láká i na fotbal

Největší knižní veletrh na světě v německém Frankfurtu přivítá první návštěvníky. Stejně jako loni, kdy patřil arabskému světu, se i letos obrací k východní kultuře – hlavním hostem bude Jižní Korea.

Pozvání platilo i pro severokorejskou prezentaci, která oficiálně účast odmítla již před několika měsíci. Přesto by se na veletrhu měli objevit autoři ze severu i jihu rozdělené země, mezi nimi i věhlasný básník Ko Un žijící nedaleko Soulu.

Na letošním Frankfurtu, který přivítá sedm tisíc vystavovatelů z více než stovky zemí, se očekává návštěvnický rekord: 270 tisíc lidí.

O divácky atraktivnější veletrh již několik let usiluje vedení z Burzovního spolku německého knižního obchodu. Dát novou energii přehlídce s více než padesátiletou tradicí se snažil razantní Volker Neumann, který na výstavišti před dvěma lety zřídil kino pro čtyři stovky diváků a přehlídku zkrátil o jeden den.

V dalších změnách chce pokračovat i nově jmenovaný ředitel Jürgen Boos, třiačtyřicetiletý zkušený obchodník a manažer, který se bude ještě do konce roku dělit o vedení s úřadujícím Neumannem.

Boos hodlá Frankfurt proslavit nejen jako prestižní kontraktační událost pro literární svět, ale také pro televizní či filmové náměty. Opírá se rovněž o spolupráci s filmovým festivalem Berlinale.

Letošní ročník přináší několik novinek, poprvé se na něm například představí výrobci hraček, a to s postavičkami podle literárních hrdinů. Velkou roli bude mít ve Frankfurtu i sport, osm měsíců před světovým šampionátem bude jedno výstavní fórum patřit fotbalu.

Návštěvníky přitom čekají nejen knihy se sportovní tematikou, ale také diskuse o propojení fotbalu a literatury.

Příkladem takového setkávání je ostatně i jedna z hvězd letošního Frankfurtu, britský spisovatel Nick Hornby, zapálený fotbalový fanoušek a autor knihy Fotbalová horečka.

Z ní by se mělo číst právě při jednom veletržním pořadu o fotbalové literatuře, jinak bude spisovatel představovat svůj poslední – česky již vydaný – román Dlouhá cesta dolů o skupince mladých ztroskotanců, kteří plánují o silvestrovské noci skoncovat se životem.

Dalším očekávaným slavným hostem je francouzský kreslíř a scenárista příběhů o Asterixovi Albert Uderzo, jenž uvede právě vydaný třiatřicátý díl legendárního komiksu Nebe mu padá na hlavu.