Z knihy Francesco Tirelli a jeho zmrzlinářství | foto: Nakladatelství Práh/Jael Albertová

Jak zmrzlinář Tirelli ukrýval za války Židy. Autorka se inspirovala v rodině

  • 1
Italský zmrzlinář z Budapešti Francesco Tirelli upřímně miloval svou profesi i své zákazníky. Za druhé světové války dokonce natolik, že se je rozhodl ve svém obchodě ukrýt. Byl mezi nimi i Petr Mayer, velký milovník sladké ledové pochoutky, ze kterého vyrostl uznávaný chemik.

Po válce se přestěhoval do Izraele, na svého zachránce však nezapomněl. Nominoval jej na cenu Spravedlivý mezi národy a nakonec zajistil, aby se jeho životní příběh dostal na stránky knihy Francesco Tirelli a jeho zmrzlinářství, půvabně ilustrované publikace věnované dětem, kterým může být jeho odvaha inspirací. Hned na jejím počátku stojí: „Kdo zachránil jeden lidský život, jako by zachránil celý svět.“

Kniha sleduje Franceskův život od útlého dětství, kdy obdivoval zmrzlinářský stánek svého strýce Carla. Na pravidelnou otázku, zdali chce citronovou, malinovou, mátovou, kávovou, rybízovou nebo snad anýzovou tehdy jako malý odpovídal jinak než ostatní vrstevníci - „na pořadí nesejde“. 

Zcela stejnou odpovědí jej pak okouzlil i chlapec Petr v Budapešti, kam se rozhodl přestěhovat a založit zmrzlinářství. Navzdory tomu, že mu místní doporučovali v maďarské metropoli prodávat spíše liptovskou pomazánku nebo zapékané brambory.

Zmrzlina, jak očekával, uspěla nejen u dětí. Přišla však válka a Francesco pod tíhou událostí musel zavřít i svůj obchod. Na své zákazníky však nezapomněl. Naopak. Pomohl jim.

Autorka knihy, chemikova snacha Tamar Meirová, se věnuje literární vědě a vyučuje v židovských náboženských školách. Její text do češtiny přeložila Lenka Bukovská a vydalo nakladatelství Práh. Budiž mu odpuštěno, že se v úvodu dopustilo drobné záměny stran, která otestuje čtenářovu pozornost. Poslední stránka pak odhalí skutečný osud obou hlavních aktérů, Petra i Franceska.