Muzikant Ota Klempíř se představí jako básník | foto: Dan Materna, MAFRA

Den plný poezie v Liberci. Na festivalu vystoupí Oto Klempíř i Novotný

  • 1
Už podruhé se v Liberci uskuteční 1. liberecký festival poezie. V průběhu jednoho zářijového dne své verše představí třeba Oto Klempíř z J.A.R. či vítězové ocenění Magnesia Litera v kategorii poezie Pavel Novotný a Milan Ohnisko.

Organizátory a zakladateli festivalu je duo Veselá Trdla. Festival poezie se v Liberci poprvé uskutečnil předloni, letos datum konání padlo na sobotu 25. září. Hlavním dějištěm se stane park před Kostelem nalezení sv. Kříže na Malém náměstí a částečně také klub Argonaut. Ten by se navíc v případě nepřízně počasí stal hlavním centrem festivalu.

 „Na začátku jsme chtěli, aby se o Liberci mluvilo také jinak, než jen s nadsázkou o městě sportovců a inženýrů. Aby se o pátém největším městě republiky vědělo též, že tu existuje i něco jiného než Ještěd nebo zoologická zahrada... Básnické přehlídky se totiž konají i v daleko menších obcích. To se nám doufám podařilo. Nyní navíc chceme nejenom pokračovat v tradici, ale oživovat místa, která jsou ve městě neprávem opomíjená,“ uvádí jeden z pořadatelů akce Martin Trdla.

Z literátů na festivalu kromě jmenovaných vystoupí ještě Tobiáš Jirous, Miroslav Stuchlý, Josef Straka, Jana Máchalová nebo Irena Eliášová. Součástí akce je také hudební program, o který se postarají například Cermaque, ZVLN nebo písničkáři Lukáš Trněný, Pavel Šulc a Karel Pazdera. Součástí akce budou i fotografické výstavy a venkovní instalace.

Organizátorka a výtvarnice Olga Veselá k přístupu čtenářů k poezii říká: „Lidé se poezie trochu bojí a neprávem. Když pak vidí a slyší několik básníků vedle sebe, mnohdy zjistí, že každý se ke světu vyjadřuje jinak a mnohdy si mezi nimi najde toho, s jehož hlasem souzní a je mu sympatický.“

Na letošní ročník vybírají organizátoři peníze na crowdfundingové platformě Startovač. Prozatím bylo vybráno přes 35 tisíc, cílových bylo 28 tisíc korun. Organizátoři chtějí poskytnuté finance využít především na náklady spojené s technickými náležitostmi venkovní produkce. MF DNES je mediálním partnerem akce.

Vstupenka na akci je v předprodeji dostupná za 190 korun, na místě vyjde návštěvníky na 250.