Bryan Talbot - ukázka z jeho komiksového díla | foto: Komiksfest

Festival komiksů ožívá potřetí, bez limitů a s koncerty

  • 0
Třetí ročník nezávislého multikulturního festivalu Komiksfest s mottem Komiks unlimited začíná v pátek v Praze. Během celého příštího týdne se na něm představí desítky komiksových příběhů, autorů a kreseb.

Festival zahrnuje patnáct vernisáží, divadla, workshopy i koncerty. Cílem Komiksfestu je podpořit žánr komiksu, ukázat jeho možnosti a dokázat, že už dávno není jen žánrem pro děti.

"Festival vznikl před třemi lety, aby pomohl etablovat komiks jako svébytnou, respektovanou formu, jakou je v západní Evropě či ve Spojených státech," vysvětluje ředitel festivalu Tomáš Hibi Matějíček.

Hvězdami letošního ročníku jsou Francouz Lewis Trondheim, britský tvůrce komiksů Bryan Talbot a německý autor Ulf K. Představí se i čeští komiksoví mágové Karel Jerie, Pavel Čech nebo Jiří Zimčík.

Ulf K. - ukázka z jeho komiksového díla

Festival zahájí party v holešovické La Fabrice. Pořadatelé na ni připravili komiksovou módní přehlídku Fashionshopu Parazit, dvojkoncert Vladimír 518 v. Jaromír 99 & The Bombers a speciální filmovou projekci.

Kromě celebrit ze světa komiksu se na festivalu představí i několik divadelních zpracování známých komiksových příběhů, například loutkové ztvárnění knih tvůrkyně prvního íránského komiksu Marjane Satrapiové.