Obálka knihy Facka (The Slap)

Obálka knihy Facka (The Slap) | foto: bookcouncil.org.nz

Facka pro malého kluka vynesla Austrálii nominaci na cenu i skandál

  • 0
Román Christose Tsiolkase Facka má šance získat Man Bookerovu cenu ve slavné britské literární soutěži. Příběh jedné impulzivní rány, kterou dostane na rodinném grilování malý nezvedený kluk, kritici opěvují, čtenáře však pobuřuje. Vadí krutost, sprostý jazyk i nenávist vůči ženám. Proč se tam postavy jen mlátí?

Britská soutěž o Man Bookerovu cenu patří mezi nesledovanější na světě. Dokáže zvednout prodeje knih, nastartovat kariéru, přinést uznání, úspěch a slávu. A kromě toho občas vyvolává hádky, ostré diskuse. Jedna z nejvášnivějších se právě rozhořela nad románem Christose Tsiolkase nazvaným prostě The Slap – Facka. Mnohým čtenářům totiž knížka přijde moc násilnická.

Samé mlácení?

Titul australského autora s řeckými kořeny se probojoval do třináctky knih, které porota Bookerovy ceny považuje za nejlepší z produkce států Commonwealthu. Název pětisetstránkového románu, který v Austrálii sbírá jednu cenu za druhou, je dost výstižný.

Příběh se totiž odvíjí od rány, kterou vrazí na rodinném grilování rozjívenému tříletému klukovi otec jiného dítěte. Panika, vztek a výčitky vedou až k soudnímu sporu, s nímž vyhřezne leccos, co se skrývá za uhlazenou fasádou moderní multikulturní australské společnosti.

I když kritici vesměs píšou o Facce jako o mistrovském díle, odvážném sociálním dokumentu i energické sondě do rodinného života, čtenáři jsou nabroušenější. Krátce poté, co porota Bookerových cen minulý týden vyhlásila seznam favoritů, začali knihu kritizovat pro přemíru krutosti a násilí. Vadí jim také sprostý jazyk, příliš sexu, bezvýchodnost a cynismus.

Chybí láska, krása, radost

Britský deník The Guardian uvádí, že Facka je "nejrozporuplnějším" bookerovským románem za poslední léta. Cituje přitom uznávanou spisovatelku Indiu Knightovou: "Je to kniha dost nenávistná vůči ženám... Není tam žádná radost, láska, naděje a krása, jenom tihle odporní lidé mlátící se navzájem, buď fyzicky, či psychicky."

Podobného názoru jsou i další čtenáři – v internetovém knihkupectví Amazon dostala kniha jen tři hvězdičky z pěti. "Divím se, že získala tolik australských literárních cen. Jediné pozitivum, které jsem na téhle knížce našel, byla okolnost, že mám právo ji nedočíst," píše jeden ze čtenářů v diskusi na Amazonu.

Ale prodává se!

Povyk však literatuře většinou neškodí, ba právě naopak. Britští knihkupci se už těší na skvělé tržby, ostatně ještě před nominací na Bookerovu cenu se knihy podle tamějších médií prodalo více než dvacet tisíc výtisků. Nemluvě o tom, kdyby Facka v říjnu soutěž dokonce vyhrála.

Konkurence je však silná, soupeřit budou knihy Petera Careyho, který už dvě Bookerovy ceny získal, či Davida Mitchella, jenž byl dvakrát nominovaný.

I když Facka v češtině zatím nevyšla, určitý obrázek si o Tsiolkasově psaní mohou čtenáři udělat. Před osmi lety přineslo nakladatelství Mladá fronta překlad jeho prvotiny Ari o synovi řeckých přistěhovalců v Austrálii, který svádí nelehký boj s předsudky svých rodičů i sám se sebou.