Spisovatelka Elke Beckerová alias Elena Bellmar | foto: archiv autorky

RECENZE: Drogy a zazděné kosti. I krásnou Mallorku sužuje násilná smrt

  • 0
Německá spisovatelka Elke Beckerová se před lety usídlila na Mallorce a na Baleáry situuje i své detektivky, které píše pod pseudonymem Elena Bellmar. Po Dcerách hněvu, jež se zabývaly únosy a prodejem dětí, vyšel její druhý příběh Odplata za chamtivost.

Hlavními hrdiny románu jsou policista major Toni Morales, jeho žena advokátka Mel a tchyně Adelheid, poněkud přestárlá hippie se zálibou v marihuaně a péči o potulné kočky.

A právě kočky jsou příčinou smrti maličké Valentiny. Přesněji řečeno skutečnost, že někdo poházel na místech, kde se shromažďují, otrávenou návnadu. A ta se objevila i na dětském hřišti, kde si děvčátko hrálo – naposledy.

Ještě než se Toni pustí do pátrání, musí vyřešit jinou záležitost. V rekonstruovaném hotelu se najdou zazděné kosti mladé ženy. Ukáže se, že jde o pozůstatky Sary, která zmizela před více než čtvrtstoletím. Kriminalista z její smrti podezírá místního nedotknutelného boháče Ikera Ribota. Oprávněně, Ribot se mu k Sařině zabití bezostyšně přizná, vražda je totiž už promlčená.

Odplata za chamtivost

65 %

Elena Bellmar

překlad: Tomáš Butala

MOBA, 2022, 288 stran

Toni je přesvědčen o tom, že Ribot stojí také za rozházením otrávené návnady, a tudíž za smrtí Valentiny, protože je o něm známo, že nenávidí zvířata. Ten to však popírá. Jak mu to dokázat a alespoň trochu ulevit bolesti Valentininy maminky Clary?

Pátrání s neočekávaným rozluštěním se rozbíhá. Odplata za chamtivost ukazuje, jak autorka krásnou Mallorku miluje, ale nevyhýbá se ani jejím stínům. Například kšeftům s nelegálním pronajímáním bytů turistům, kteří celé noci rámusí a neberou ohled na to, že místní se potřebují vyspat, protože ráno vstávají do práce. Nebo pašování drog a pravděpodobně i korupci uvnitř policie. I tím se Toni v přitažlivé knize musí zabývat.


Témata: Mallorca, Smrt, Baleáry