Obálka knihy Chlapeček a Dálka

Obálka knihy Chlapeček a Dálka | foto: Baobab

RECENZE: Štěstí se neschovává na opačné straně planety. Věděla to už Mrázková

  • 1
Kdo by neznal spisovatelku a ilustrátorku Daisy Mrázkovou, jež zemřela před dvěma lety? Její autorské knížky jako Můj medvěd Flóra nebo Co by se stalo, kdyby… patří od poloviny 60. let k tomu nejlepšímu, co se v domácí tvorbě pro děti a mládež v minulém století urodilo. Po roce 2000 začaly její klasické kusy vycházet v reedicích. Teď přišla řada na titul Chlapeček a Dálka.

Vlastně to není tak úplně reedice. V prvním vydání z roku 1969 šlo totiž o knížku drobných pohádek, které si braly za téma různé přírodní jevy, třeba tmu, koloběh vody, hvězdy na nebi – nebo titulní dálku.

Někdy v polovině 70. let autorka k titulní pohádce připojila ilustrace, kombinaci kresby a lavírovaného akvarelu. Výsledkem je drobná, ani ne třicetistránková práce, která však čtenáře jen tak nepustí. Dálka má totiž něco do sebe.

Zejména když si ji přivolá malý kluk, který sám hospodaří na chalupě uprostřed sněhového království. Sbírá po lese šišky na oheň, seká díru do ledu, aby se dostal k vodě. Všude třpyt, až oči přecházejí. K čemu potřebuje Dálku?

Chlapeček a Dálka

90 %

Daisy Mrázková

Baobab, 2018, 24 stran

Možná proto, že je sám. Možná proto, že je zvědavý. Možná proto, že vše, co potřebuje, má blízko. Dálka jeho volání vyslyší a vezme ho na cestu kolem světa. Je to poučný výlet. Kluk si uvědomí, že ke štěstí mu cestování na opačnou stranu zeměkoule nepomůže.

Pochopí, že štěstí je v nejbližších, důvěrně známých věcech a samozřejmě v něm. Jakmile pochopí, Dálku si ochočí: požádá ji, aby už zůstala s ním a byla mu pro příště nablízku.

Je to vlastně docela filozofická knížka. Hlubokou myšlenku však podává vstřícným slovem i obrazem. Měkce, lyricky, s citem. A především nadčasově.