Aleš Palán. Spisovatel a novinář se narodil v Jihlavě. Žurnalistice a psaní se věnuje od roku 1993, pracoval v Lidových novinách, v Katolickém týdeníku, vedl nakladatelství Kalich, nyní je na volné noze. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Všichni hrdinové z mých knih jsou i moji učitelé, říká spisovatel Aleš Palán

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Aleš Palán vede rozhovory s lidmi, kteří stojí stranou většiny a vytvořili si vlastní svět. Po samotářích z odlehlých míst Šumavy spisovatel ve své nové knize Robinsoni a donkichoti rozpovídal sedm solitérů z měst a vesnic. Dočtete se o tom v článku z magazínu Víkend DNES.

Pro své knihy si vybíráte lidi, kteří jsou v jistém směru podivíni. Kdybyste sám sebe potkal, zaujal byste se natolik, že byste chtěl znát svůj příběh?
Teď už asi ne, protože vypadám strašně nudně a nenápadně, ale když jsem měl dlouhé vlasy, vousy a nosil divný pletený svetr, který v té době, na konci 80. let, nikdo neměl, tak určitě ano. Dnes už vlasy nemám, na sobě mám normální mikinu a opravdu si nepřipadám tak zajímavý, a jedinečný už vůbec ne, jako jsou moji hrdinové. V porovnání s nimi nemám tak hluboké prožitky ani způsob reflexe. A chybí mi snění, v tom jsem zabrzděný, stejně jako ve vytváření vlastní utopie a vlastního neudržitelného světa. Ale snažím se to od nich odkoukávat.

U samotářů je jasné genderové dělítko – muži sedí před obydlím, počítají mraky, koukají, kudy vane vítr, ženy mají zvířata, starají se o ně, zvelebují svoje bydlení. Chlapi jsou nepraktičtí snílci, ženy makají.

Aleš Palán

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se