Zemřel vousáč Dusty Hill, baskytarista blues rockové skupiny ZZ Top

  • 66
Ve věku 72 let zemřel baskytarista Dusty Hill, člen americké kapely ZZ Top. Na sociálních sítích to oznámili jeho spoluhráči kytarista Billy Gibbons a bubeník Frank Beard.

Hill a Gibbons byli díky svým ikonickým plnovousům poznávacím znamením skupiny ZZ Top, která se od počátku své kariéry věnovala poctivému zemitému jižanskému rocku, blues a boogie. Vznikla v roce 1969 a trojčlennou sestavu nikdy nezměnila.

Dusty Hill byl před nějakou dobou hospitalizován se zraněním kyčle a kapela po dobu jeho nemoci vystupovala s náhradním baskytaristou. Není ale dosud známo, zda to nějak souvisí s Hillovým úmrtím.

„Se smutkem oznamujeme, že náš compadre Dusty Hill zemřel ve spánku ve svém domě v Houstonu v Texasu. Společně se zástupy fanoušků ZZ Top budeme vzpomínat na tvou srdečnou povahu a oddanost, s níž jsi muziku ZZ Top podpíral tím monumentálním spodkem,“ uvedli Frank Beard a Billy Gibbons. „Budeš nám hrozně chybět, amigo.“

Českým fanouškům se ZZ Top poprvé živě představili v únoru 1997 v Praze. V roce 2019 v Česku vystupovali jako speciální host na koncertě loučících se Kiss.