Zpěvák Grigorij Leps vystoupil během losování Konfederačního poháru FIFA 2017,...

Zpěvák Grigorij Leps vystoupil během losování Konfederačního poháru FIFA 2017, které se konalo v ruské Kazani 26. listopadu 2016. | foto: ČTK

Ruským zpěvákům zrušili koncerty v Praze, podporují válku na Ukrajině

  • 48
Pražské Forum Karlín zrušilo vystoupení dvou ruských zpěváků, která se měla konat v příštím roce. Na sociálních sítích se předtím objevila kritika, proč tito umělci otevřeně podporující válku proti Ukrajině mají vystoupit v Česku. Zástupci koncertního sálu z tohoto důvodu opakovaně urgovali zrušení koncertů u německé agentury, nakonec se rozhodli vystoupení zrušit sami.

Zrušené jsou koncerty Grigorije Lepse a Stase Michajlova. „V programu necháme jen koncert Svetlany Lobody, která otevřeně vystupuje proti ruské agresi,“ napsali provozovatelé haly na Twitteru. Mezi těmi, kteří kritizovali chystaný koncert ruských umělců v Praze, byl i bývalý ukrajinský velvyslanec v Česku a nynější náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis.

Grigorij Leps je ve své zemi populární ruský zpěvák, zasloužilý umělec Ruské federace a držitel medaile Účastníkovi vojenské operace v Sýrii z roku 2017. Také Stas Michajlov je oblíbený ruský zpěvák a skladatel a držitel různých národních hudebních cen.

Česko od začátku ruské invaze na konci února výrazně podporuje Ukrajinu, do země vláda i nevládní organizace posílají humanitární a vojenskou pomoc. ČR jako první členský stát EU plošně pozastavilo vydávání víz pro občany Ruska, a to den po ruskou invazi. Později jej Česko uvalilo také na běloruské občany, v obou případech s výjimkou humanitárních případů.

Vláda rozhodla také o tom, že Rusové s platným schengenským vízem vydaným jakýmkoli členským státem Evropské unie, kteří cestují za účelem turistiky, sportu či kultury, nemohou od 25. října vstoupit na území České republiky.

,