Hudební publicista Vojtěch Lindaur na snímku z roku 2011

Hudební publicista Vojtěch Lindaur na snímku z roku 2011 | foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Zemřel hudební publicista Vojtěch Lindaur. Do Prahy tajně přivezl Nico

  • 91
Ve věku šedesáti let po dlouhé nemoci zemřel hudební publicista Vojtěch Lindaur. V říjnu 1985 do Československa tajně přivezl ikonu šedesátých let, zpěvačku Nico. Přispíval do Revolver Revue, byl šéfredaktorem hudebního magazínu Rock & Pop a občasně psal i pro MF DNES a další deníky. Se zprávou o Lindaurově smrti přišlo Radio Beat.

„Zemřel hudební publicista a moderátor Rádia Beat Vojtěch Lindaur. Rádio Beat přišlo o kamaráda a parťáka. Budeš nám, Vojto, chybět,“ napsala stanice, se kterou Lindaur dlouhodobě spolupracoval, na svůj facebookový profil.

Na koncert legendární Nico v pražském Kulturním centru Opatov, jehož byl šéfem i dramaturgem, zavzpomínal Lindaur v pořadu Bigbít České televize. „Mě po třetí písničce nechali odvést ze sálu a pak už mě sebrali. Zbytek už si nepamatuju, protože jsem dostal hodinového padáka. Opatov pro mě fakticky skončil,“ řekl.  

Jeho profesní život byl od začátku devadesátých let spjatý s magazínem Rock & Pop, kde první dva roky působil na pozici zástupce šéfredaktora, poté časopis sám vedl. V poslední době mimo jiné publikoval v příloze časopisu Headliner Tři veteráni.

Šéfredaktor Headlineru Honza Vedral na něj zavzpomínal ve svém facebookovém příspěvku: „Vojto, dík, žes mě vzal do Rock&Popu, mojí první redakce a změnil mi tím život. Dík, žes mě vzal poprvý na Glastonbury a změnil mi tím život. Dík za Tři veterány, který nám ten život v posledních letech snad zpříjemňovali. A hlavně dík za nás všechny, kterýms ukázal, že psát o hudbě neznamená popisovat soustruh.“

Kromě hudební publicistiky se Vojtěch Lindaur věnoval také překládání a od roku 2003 učil na Vyšší odborné škole publicistiky v Praze.