Open Air Music Festival Trutnov 2010 (Hana a Petr Ulrychovi, Javory)

Open Air Music Festival Trutnov 2010 (Hana a Petr Ulrychovi, Javory) | foto: David Webr

Trutnov počtvrté: Jízda králů byla na Bojišti vítána

  • 3
V pondělí nad ránem se uzavřel letošní ročník Open Air Music Festivalu v Trutnově. I když během nedělního dne návštěvníků ubývalo, na třech pódiích probíhal program nesnížené kvality a podtrhl velmi dobrý dojem z celého ročníku.

Open Air Music Festival Trutnov 2010 (Hana Ulrychová)Hlavními hvězdami nedělního odpoledne byli bezesporu sourozenci Ulrychovi s kapelou Javory (oproti poslednímu rockovějšímu albu Javory Beat v klasické sestavě s cimbálem, houslemi a baskytarou). Další z trutnovských dramaturgických experimentů dopadl opět velmi dobře a klasické hity typu Jízdy králů, Zvonu nebo Javorů si s Hanou a Petrem Ulrychovými zazpíval nejeden z diváků. Další informace zde.

Od Vltavy přes Manics až po Havelku

Co se dělo v Trutnově ve čtvrtek, pátek a v sobotu

Open Air Music Festival Trutnov 2010 (Jana Šteflíčková)Publikum bylo během dne rozptýleno mezi tři pódia, která byla obsazena stejně silně jako amfiteátr. Na tzv. druhé scéně si podávali ruce účinkující všemožných žánrů i "stupňů tvrdosti", od sólové písničkářky Jany Šteflíčkové přes alternativní Květy, poprockového veterána Luboše Pospíšila s kapelou 5P až po nabroušené Kurtizány z 25. avenue s démonickým Tomášem Varteckým v čele.

Open Air Music Festival Trutnov 2010 (Kurtizány z 25. avenue)

Open Air Music Festival Trutnov 2010 (Martina Trchová Trio)Undergroundový stan vedle jistot této scény ("under-orchestr" BBP, písničkářka Dáša Vokatá) nabídl i bloky, které s hudebním podzemím nemají pranic společného a jejichž ambice jsou mnohem širší. To se týká zejména šikovné písničkářky Martiny Trchové a skupiny Lanugo, v níž se za zády zpěvačky Markéty Foukalové sešli vesměs jazzoví hudebníci, aby si zahráli pop podle svých představ.

Open Air Music Festival Trutnov 2010 (Jasná páka)Trutnovská dramaturgie každoročně na finále festivalu v neděli večer připravuje silnou sérii účinkujících na hlavní scénu - samozřejmě hlavně proto, aby udržela co nejvíce návštěvníků na místě. Výjimkou nebyl ani letošní ročník, kdy v rychlém sledu vystoupili Jiří Schmitzer s kapelou (složenou ze členů Mišíkových ETC...), Jasná páka s Petrem Vášou u mikrofonu, každoroční hosté Monkey Business a na závěr americko-český revivalový projekt Jimi Hendrix Stone Free Experience Show.

Open Air Music Festival Trutnov 2010 (Jimi Hendrix Stone Free Experience)

Open Air Music Festival Trutnov 2010 (Monkey Business)I třiadvacet let po svých undergroundových začátcích potvrdil tedy i letošní ročník Open Air Music Festivalu v Trutnově svůj smysl v intencích, které mu byly nastaveny. Nad dalšími ročníky se podle Martina Věcheta vznášejí otazníky: na místě konání mají vzniknout blíže nespecifikované novostavby.

Starosta Trutnova Ivan Adamec nicméně ČTK řekl, že ze strany města rozhodně pořádání dalších ročníků festivalu není v ohrožení, protože areál Na Bojišti je městský majetek. Případná výstavba by zasáhla pouze louky pod stanovým městečkem, které jsou však v soukromém vlastnictví. Věřme, že slovo dodrží - ať už on nebo jeho nástupce po komunálních volbách.