The Tiger Lillies

The Tiger Lillies | foto: Andrew Attkinson

The Tiger Lillies provedou Archu mezi nebesy a peklem

  • 0
Ve čtvrtek 18. září se na pódium divadla Archa vracejí The Tiger Lillies se svým brechtovským kabaretem. Veteráni britské avantgardy představí skladby z letošní desky Seven Deadly Sins i svou starší tvorbu.

The Tiger Lillies už v Arše koncertovali několikrát, naposledy vloni ve společném projektu Mountains of Madness s Alexandrem Hackem a Danielle de Piccioto. Českému publiku je trio známé však již od 90. let, kdy Martyn Jacques (autor písní, zpěv, piano, akordeon), Adrian Huge (bicí, perkuse, hračky) a Adrian Stout (baskytara, pila, zpěv) hráli v žižkovských lokálech.

Svérázný hudební projev, který frontman Martyn Jacques nazývá "brechtovským punkovým kabaretem", se vymyká všem hudebním kategoriím. Skladbám, které nesou stopy pouliční opery, předválečného kabaretu, francouzského šansonu, cikánských písní a odkazů na Jacquesa Brela a Bertolta Brechta, dominuje hlas Martyna Jacquesa, který se jako samouk vyškolil na zpěváka s kastrátskou technikou hlasu.

Temné, drsné a vášnivé písně The Tiger Lillies jsou plné černého humoru a ironie a pojednávají o temných stránkách lidské existence. Nejnovější deska Seven Deadly Sins (Misery Guts Music) obsahuje jedenáct skladeb, ve kterých trio zhudebňuje sedm smrtelných hříchů a ilustruje lidský pád z nebes do pekel. Stejné téma zpracovali do podoby baletu se zpěvy v roce 1933 "duchovní otcové" kapely, Kurt Weill a dramatik Bertolt Brecht.

The Tiger Lillies: 7 Deadly Sins

Skupina vznikla v roce 1989 v Londýně a za 19 let své existence natočila 21 alb. Vedle koncertování po celém světě The Tiger Lillies spolupracovali na řadě projektů – například představení Circa s kanadským tanečním souborem Holy Body Tattoo. Za kultovní muzikál Shockheaded Peter získali prestižní divadelní ocenění Olivier Award.