Hvězdy seriálu Lost - Hvězdy seriálu Lost (zleva) Emilie de Ravin, Maggie Grace...

Hvězdy seriálu Lost - Hvězdy seriálu Lost (zleva) Emilie de Ravin, Maggie Grace a Evangeline Lilly - udílení televizních cen Emmy, Los Angeles (18. září 2005) | foto: Reuters

Televizní Emmy překvapivě vyhrál Raymond

Nostalgie zasáhla do udílení respektovaných amerických televizních cen Emmy. Mezi vítěze se překvapivě dostal seriál Každý má rád Raymonda.

Snímky z udílení Emmy najdete ve fotogalerii.

Série Everybody Loves Raymond (Každý má rád Raymonda), jejíž vysílání bylo po devíti letech letos v květnu ukončeno, uspěla v kategorii komediální seriál.

"Raymond" dostal i ceny v kategoriích pro vedlejší mužské i ženské komediální role a předčil tak očekávaného favorita, pořad Desperate Housewives (Zoufalé hospodyně).

Ten se musel při udílení cen v Los Angeles spokojit s cenami pro nejlepší herečku a režiséra.

V kategorii dramatických seriálů se překvapení nekonalo. Podle očekávání zvítězil pořad Lost (Ztracen), který získal cenu i za nejlepší režii.

Nejlepším miniseriálem byl vyhlášen The Lost Prince (Ztracený princ) a nejlepší televizním filmem Warm Springs (Teplé prameny).

Celkem bylo uděleno 88 ocenění, z toho 27 v hlavních kategoriích.

Podruhé za sebou dostal cenu pro nejlepšího herce v dramatu James Spader, tentokrát za úlohu právníka potýkajícího se s etickými problémy v seriálu Boston Legal.

Cenou pro nejlepšího herce v miniseriálu nebo televizním filmu byl odměněn Geoffrey Rush za snímek The Life and Death of Peter Sellers (Život a smrt P. S.) o slavném britském komikovi.

V této kategorii byl jako nejlepší herec ve vedlejší úloze oceněn veterán Paul Newman za výkon v dvoudílném filmu z upadajícího novoanglického městečka Empire Falls (Pád impéria).

Další herečka známá i z filmového plátna, Jane Alexanderová, dostala Emmy za vedlejší úlohu ve Warm Springs, který popisuje boj někdejšího amerického prezidenta Franklina D. Roosevelta s obrnou.

Během ceremonie uctili účastníci jednoho z nejslavnějších amerických televizních komiků, Johnnyho Carsona, který letos zemřel.

Pocty se dočkali i moderátoři večerních zpráv hlavních amerických televizí NBC, CBS a ABC Tom Brokaw, Dan Rather a Peter Jennings, kteří byli v posledních 20 letech nejznámějšími tvářemi amerického televizního zpravodajství.

Na scéně chyběl letos zesnulý  Jenning. Brokaw a Rather, kteří odešli z obrazovek během uplynulého roku, se dočkali dlouhých ovací i za něj.

Ceremonie se nesla ve znamení tragédie způsobené hurikánem Katrina na jihu Spojených států, kterou pořadatelé připomněli mimo jiné dobročinnou sbírkou v průběhu udílení cen. Moderátoři byli ozdobeni magnólií, která je květinovým symbolem obou nejpostiženějších jižanských států Louisiany a Mississippi.

,