Věra Bílá & Kale

Věra Bílá & Kale | foto: SONY BMG

Takhle to je, zpívá Věra Bílá a Kale

  • 11
S novým albem C'est Comme Ça (Takhle to je) přichází Věra Bílá se svou kapelou Kale. Ve světě uznávaná zpěvačka servíruje čtrnáct písní zpívaných až na jednu výjimku v romštině. Server iDNES nabízí exkluzivní ukázky z celé desky.

Nové album vznikalo v plzeňském studiu EXAVIK. "Natáčeli jsme už například v Avignonu, v Paříži nebo v Polsku. A i v Plzni se nám pracuje velice dobře," řekl MF DNES manažer a producent Jiří Smetana.

Doménou Bílé a Kale zůstává "rom-pop", na novém albu se ovšem muzikanti nechali ovlivnit i dalšími světovými hudebními kuchyněmi, třeba Mexikem.

Typicky romská hudba hraná na housle, kontrabas, akordeon a cimbál zní v archivní skladbě Ochto čhon. "Věra Bílá ji natočila před čtyřmi lety se svým otcem Františkem doma v Rokycanech v kuchyni," zavzpomínal manažer.

Ve všech písních zní romština, ve skladbě Ať jsi černý nebo bílý pak výjimečně česky zpívaný part v podání Emila Miko.

Texty vycházejí ze životních zkušeností členů kapely, kteří se v druhé půli alba představují jako sólisté. "Každý z muzikantů si složil píseň i napsal text podle vlastních prožitků, takže deska je hodně barevná, co do výrazu i obsahu," podotkl Smetana.

Jedinými hosty na C'est Comme Ça jsou perkusisté Hugo Tichý a Camilo. Ten v minulosti spolupracoval například s objevitelkou Věry Bílé, nedávno zesnulou Zuzanu Navarovou, které je celá deska věnována.

Nové album s pilotním singlem Av Tu Av půjde do celosvětové distribuce 16. května. Hned poté Věra Bílá a Kale odjíždějí koncertovat do Tallinu a Helsinek. V plánu jsou dále vystoupení v Itálii a na Tchaj-wanu.

C'est Comme Ça je následovníkem tři roky staré nahrávky Rovava. Období mezi oběma alby kapela strávila pilným koncertováním v Evropě a Severní Americe. Věra Bílá si také zahrála malou roli ve francouzském filmu "Bye, Bye Blackbird" po boku Jamese Thierreeho, vnuka Charlieho Chaplina.

Úspěšná kariéra Věry Bílé a Kale začala v polovině devadesátých let, kdy vyšlo album Rom Pop, které bylo mnohými psaováno mezi nejlepší desky roku 1996 v kategorii světové hudby. O tři roky později pak muzikanti potvrdili svůj kredit druhým album Kale kalore.

VĚRA BÍLÁ & KALE - C'EST COMME ÇA
Ukázky z alba
(pro spuštění klikněte na název písně)
1. Av Tu Av - 2. Ať jsi černý nebo bílý - 3. Duj čavore - 4. Me užarav - 5. Čhave soven - 6. Suno Mange Džalas - 7. Miri Ave Maria - 8. Mre čhe - 9. Phenen mange phenen - 10. Rumuňika - 11. Rodav miri bacht - 12. Oh, Tosara - 13. Sar pašo pani - 14. Ochto čhon
Ukázky poskytlo vydavatelství SONY BMG