Světoznámá sopranistka Renée Flemingová vystoupí v Praze

- Jedna z největších sopranistek a sólistek současnosti, Američanka Renée Flemingová, jejíž domovskou scénou je newyorská Metropolitní opera, navštíví České republiku a v pražském Rudolfinu vystoupí 31.7. se svým recitálem. Návštěvníci v jejím podání uslyší například písně Debussyho, Strausse či Schuberta. Na klavír ji doprovodí polský virtuóz Maciej Pikulski.

Koncert Flemingové se uskuteční u příležitosti založení Mezinárodní společnosti Antonína Dvořáka a jeho výtěžek bude věnován na opravu Dvořákova rodného domu v Nelahozevsi. iDNES pro vás připravuje také článek o 48. ročníku festivalu klasické hudby, který od začátku července probíhá právě v Dvořákově Nelahozevsi a který nese jméno tohoto proslulého skladatele.

Renée Flemingová, jejíž prarodiče pocházejí z Čech, se tuzemskému publiku poprvé představila v létě 1996, kdy zpívala na Nelahozevském zámku za doprovodu klavíristky Helen Yorkové. Její návštěva se navzdory špatnému počasí, kdy musela Fleminogová recitál pod širým nebem přerušit a pokračovat v prostorách zámku, setkala s neobyčejně vřelým přijetím. Sama umělkyně se později zmínila, že podobný zážitek zatím neměla. Nemyslela tím ovšem deštivou atmosféru koncertu, ale fakt, že konečně vystupovala před posluchači, s nimž má stejné kořeny.

Loni v květnu Flemingová v pražském Rudolfinu ve spolupráci s Českou filharmonií a pod vedením dirigenta Sira Charlese Mackerasse nahrála v češtině Dvořákovu Rusalku. Jde o ojedinělý projekt, protože kromě samotné Flemingové byly ostatní hlavní role svěřeny nejvýznamnějším sólistům světových operních scén.

Flemingová se narodila roku 1959 v Indianě, stát Pensylvanie . Vystudovala Státní newyorskou universitu v Postdam, Estmanovu hudební školu a Julliard School. V začátcích pěvecké kariéry získala mimo jiné taková ocenění jako například první místo v konkurzu Metropolitní opery, Grand Prix na mezinárodní pěvecké soutěži v Belgii či prestižní ceny Richarda Tuckera a George Londona. Před třemi lety ji hudební magazín Musical Amerika zvolil vokalistkou roku.

Dnes Flemingová, která je specialistkou na moderní hudbu, patří k nejvyhledávanějším a nejvytíženějším sólistkám. Vystupovala například v chicagské Casrnegie Hall, hostovala v La Scale, pařížské Opera Bastille nebo Královské opeře v Covent Garden. Spolupracovala s takovými mistry jako jsou Claudio Abbado, James Conlon, Daniel Barenboim nebo Richardo Chailly.

Na podzim vyšla Felmingové u vydavatelství London/Decca dvě nová alba – I Want Magic s Jamesem Levinem a orchestrem Metropolitní opery a kompletní Dvořákova Rusalka  s Českou filharmonií.

Kvality Flemingové jsou tedy zcela zjevné, neboť kromě zmíněných úspěchů dosáhla po několika desetiletích jako první Američanka exkluzivní smlouvu s tímto vydavatelstvím.