Strakonické Jamboree provázely rozpaky

Již třináctý ročník má sebou Jamboree, "největší" bluegrassový festival střední Evropy. Do Strakonic dorazila řada známých tváří, ale i pár drobných potíží provázejících zejména druhý den přehlídky, kdy třeba "zaspal" zvukař během koncertu hostů z USA.

Za krásného slunečného počasí odstartovalo Jamboree již pátek, kdy největšími hvězdami byla plzeňská bluegrassová formace Cop a pak legenda české hudební scény Waldemar Matuška s Olgou Blechovou a kapelou KTO.

"Walda je velký profesionál, který vystoupí, i když mu třeba není dobře. Byl spokojen, dokonce dvakrát přidával a diváci celou dobu zpívali?" uvedl dramaturg Jamboree Petr Kuklík.

Do Strakonic, kde se hrálo v letním kině či na scéně Závodiště, dorazilo za oba dny dohromady dva tisíce lidí - v pátek devět set, o den později ještě o 200 více.

Naplánovanou sobotní dramaturgii "nabouralo" několik neočekávaných událostí. Pořadatelé museli prohodit vystoupení kapel Modrotisk a Mousetrap, jejíž jeden člen cestoval na festival vlakem a zdržel se.

"Druhou změnou bylo posunutí vystoupení Míši Leichta o dva koncerty dopředu, protože musel odjet," vysvětlil Petr Kuklík.

V odpoledním programu se objevilo i vystoupení tanečního country souboru, který předvedl klogging a step na techno verze country i popových melodií, mezi nimiž zazněli třeba Já už jdu i Kamélie.

Největší "ostuda" se pak odehrála při vystoupení americké manodlinové dvojice Dick Staber a Judith Chasnoffová. Jejich první písničku slyšely jen první řady, protože z beden se nic neozvalo.

"Zvukař Jan Friedl byl něco řešit a pověřil bedňáka, ať vysvětlí konferenciérovi, že je třeba koncert trošku pozdržet. Bedňák však vzkaz nepředal," vysvětlil problém Petr Kuklík.

Finále celého festivalu, který se pak dalších chyb vyvaroval, obstarala prověřená jména - Robert Křesťan a Druhá tráva, Poutníci či Semtex.

Na Jamboree se také dražila mandolina Gibson model A9. Nástroj se podařilo vydražit za vyvolávací cenu 30 tisíc korun. V obchodě stojí o několik tisíc více.

PŘEČTĚTE SI
Reporáž ze sobotního odpoledne na Jamboree 2004