Špatné počasí Horáckému džbánku neublížilo

Pod pláštěnky a deštníky se museli schovávat návštěvníci 22. ročníku tradičního festivalu Horácký džbánek, který se konal v areálu žďárského zámku. Deštík možná některé návštěvníky odradil, muzikanta naštěstí žádného. A tak se hrálo, zpívalo a také tančilo pod pódiem. Doslova mezi kapkami deště.

Do páteční noci vyprovodila posluchače Jarmila Šuláková s Fleretem. Sobotní propršené odpoledne patřilo například orchestru Tomáše Kočka, který před žďárské publikum vtrhl s živou muzikou inspirovanou hlavně krajem Valašska, Lašska a zbojníkem Ondrášem.

Zatímco jeho písničky návštěvníky festivalu dostaly do varu, skoro posvátné ticho bylo při vystoupení písničkáře Karla Plíhala. Ovšem jen do chvíle, než začal dávat k dobru své oblíbené veršovánky.

„Kráčím domů slzy roně, tašku plnou třísek, dal jsem houpacího koně na nucený výsek,“ odříkává Plíhal a do aplausu přidává další: „Já mám samce dogy, je úplně grogy. Celou noc byl u fen a teď žere brufen.“

Vylepšením letošního ročníku byl nový zvukař a také více výčepních míst, které si podle ředitelky žďárského domu kultury Radky Šanderové lidé chválili. „Trochu nám bohužel nepřeje počasí,“ zalitovala.

Poprvé letos mohli návštěvníci festivalu zhlédnout také aktuální zpravodaj z pátečního večera, který vyšel v nákladu tří set výtisků. Ti, co nestihli páteční koncerty, tak mohli aspoň podle fotografií zhodnotit, jak veselo na zámku Kinských bylo.

Velký ohlas sklidila u publika i slovenská skupina Funny Fellows.

Velký ohlas sklidila u publika i slovenská skupina Funny Fellows.

Velký ohlas sklidila u publika i slovenská skupina Funny Fellows.