Setkání Konopiště

Setkání Konopiště - Festival Setkání 2005 na Konopišti | foto: Soňa Straková

Setkání kvůli konkurenci ubývá diváků

Ještě několik minut před začátkem festivalu folkové hudby Setkání proudily od vlakového nádraží v Benešově skupinky lidí s baťohy a spacáky. Mířily na Konopiště.

V přírodním divadle u zdejšího zámku se totiž tradiční hudební akce konala. Už pojedenácté.

Přišlo tři tisíce lidí. To je méně než v uplynulých letech. V době, kdy se v Česku konalo méně festivalu, chodívalo na Setkání čtyři až pět tisíc návštěvníků.

„Počítal jsem to a o tomto víkendu je v republice sedmnáct festivalů,“ podotkl pořadatel Michal Konečný. Největší hvězdou na Konopišti byl zpěvák Pavel Bobek s doprovodnou skupinou Miloše Noppa.

„Nepřipadám si jako folkový zpěvák, ale na podobné akci nejsem poprvé. Myslím, že hudbu není potřeba nijak škatulkovat,“ řekl zpěvák před svým vystoupením.

Jeden z průkopníků tuzemského rock‘n‘rollu má podle svých slov rád americkou muziku bez ohledu na styl. Poslouchá i zpívá blues, swing i country. „A jeden z mých hitů Vincent je typická folková písničky od Dana McLeana,“ sdělil Bobek.

Na Konopišti se objevila také Tereza Terčová, která se zúčastnila soutěže Česko hledá SuperStar. Vyhrála také hudební soutěž Zahrada.

„Strašně jsem si to tu užila, lidé příjemně reagovali na moje písně, takže jsem se cítila úžasně,“ netajila se pocity z vystoupení na Konopišti Terčová. Dalším vítězem Zahrady, který na Konopišti vystoupil, byla hudební formace Bezefšeho.

Na pódiu se dále vystřídaly skupiny MMS, Cop nebo Nezmaři, ale také Semtex, Traband a zahrál i Vlasta Redl. „Nejvíce se mi líbily MMS, ty sem prostě patří,“ pochválila koncert Alena Krčmasová z Jihlavy, která na Setkání jezdí každý rok.

,