Rolling Stone vychází česky

Magazín Rolling Stone, který patří k uznávaným hudebně společenským časopisům světa, dnes poprvé vychází v tuzemské verzi. "Jsme český časopis, který čerpá z rozsáhlé americké databáze," říká šéfredaktor Josef Rauvolf. "Americké materiály nepřebíráme otrocky. Chceme je domácím čtenářům srozumitelně zprostředkovat." Textů z domácích zdrojů prý může být na 120 stranách magazínu stejně tolik jako přebíraných materiálů.

 "Objednáváme si také články od zahraničních autorů. Třeba o památném létě lásky píše Allen Cohen, osobnost hnutí hippies," uvádí Rauvolf. Nový časopis se podle něho zaměřuje na středoškoláky a vysokoškoláky, má stát 39 korun a plánuje se náklad 60 tisíc výtisků. Na obálce prvního čísla, převzaté z listopadu 1997, kdy časopis oslavoval třicátiny, jsou Tina Turnerová, Courtney Love a Madonna.
Šéfové konkurenčních časopisů tvrdí, že nástup Rolling Stone nepociťují jako ohrožení. "Obdivuji se americkému Rolling Stone léta," říká Vojtěch Lindaur z měsíčníku Rock & Pop. "Ale českou verzi nepovažuji za konkurenci, spíš by se měly třást časopisy Mladý svět a Reflex, neboť Rolling Stone dnes není tolik o hudbě jako spíš o životním stylu." Šéfredaktor Reflexu Petr Bílek se ovšem netřese. Svůj klid zdůvodňuje takto: "Nový časopis je měsíčník, Reflex týdeník. A načasování startu není nejšťastnější," míní Bílek s odvoláním na recesi a všeobecný pokles poptávky. Domácí vydavatel Antonín Herbeck samozřejmě prohlašuje pravý opak. "I když přece jen se nás Rolling Stone zřejmě dotkne," dodává Bílek, "nejspíš nám přeplatí spoustu kvalitních autorů a asi s ním budeme soupeřit o inzertní klienty."
Americký časopis Rolling Stone je na rozdíl od české verze čtrnáctideníkem. V roce 1967 jej založil sanfranciský vydavatel Jann Wenner. První černobílé číslo mělo na obálce fotografii Johna Lennona a četlo jej pár tisíc fanoušků rockové hudby. Wenner prosadil myšlenku, která zajistila magazínu prosperitu: Není pouze o hudbě, ale také o postojích, které hudba obsahuje. Rolling Stone, který se obsáhle věnuje také drogám, AIDS, armádě či politickým skandálům údajně čte jen v USA jedenáct milionů lidí. Kromě české mutace existuje také německá, australská a argentinská verze.